Hromady písku v centru Brna se proměnily v umělecká díla

Brno - Jako na pláži si v posledních dnech mohli připadat lidé na náměstí Svobody v Brně. Takřka ze dne na den se kolem kašny objevilo tři sta tun písku. Záhadné hromady se pod rukama špičkových sochařů z různých koutů Evropy postupně začaly měnit v umělecká díla. Cílem organizátorů netradičního festivalu Golden Sand bylo přinést moderní umění přímo mezi lidi.

„Golden Sand Festival je jedinečný mezinárodní projekt. Zúčastnilo se ho pět předních evropských sochařů z České republiky, Slovenska, Itálie, Německa a Nizozemí,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Radovan Žitný.

Na výrobu pěti třímetrových monumentů bylo potřeba 300 tun speciálního písku, který zvládne odolat i nepřízni počasí. Organizátoři festivalu ho do Brna nechali dovézt až z Nizozemí.

Odbornou porotu, které předsedal Jan Saudek, nejvíce zaujalo dílo Slováka Martina Pokorného. Svoji sochu pojmenoval Stoupání dolů a zachycuje spirálovitě zatočené schody. „Tak trošku jsem čerpal z dějin Brna. Inspiroval jsem se námětem pochodu smrti z konce druhé světové války,“ vysvětlil vítězný sochař.

Vítěz Martin Pokorný patří do mladé generace slovenských sochařů. Největší úspěch zatím slavil na prestižní sochařské soutěži One World One Dream u příležitosti olympijských her v Pekingu 2008, kde získal stříbrnou medaili. Pracuje se dřevem, kamenem, keramickou hlínou a ocelovým drátem. Mimo písečný obor tvoří hlavně sochy bio skeletů a schránek živočichů či rostlin.

Dílo "Stoupání dolů": Spirálovitě zatočené schody, zdánlivě stoupající, se však ponořují stále níž a níž. Ve středu tak zůstává ostrov, který se postupně mění ve sloup. Náhle však schod končí. Za stěnou ale pokračuje a vyhloubené otisky bot pokračují jako otisky bosých nohou. Do sochy bude vidět přes oblouková okna z boku.

Zdroj: Goldensandfestival.cz

Jak dostat moderní umění mezi lidi

Na svých dílech začali sochaři pracovat 26. května a neustále byli v obležení zástupů zvědavců. Náměstí Svobody v Brně tak po už „okoukaném“ orloji získalo novou turistickou atrakci.  „Do galerií moc lidí nechodí. Na náměstí se tak sochy dostanou mezi lidi. Nelze si jich nevšimnout,“ dodal Žitný.

Podobné festivaly si získaly oblibu lidí už v řadě velkých evropských měst. Pokud sochy v Brně počasí nebo vandalové nezničí, zůstanou na náměstí do 3. srpna.

Jak vznikaly písečné sochy v centru Brna? (zdroj: ČT24)