Přerov zveřejní podklady do zastupitelstva

Přerov - Přerov začne na svých internetových stránkách zveřejňovat veškeré podklady do zastupitelstva. K podrobným materiálům, o kterých budou zastupitelé rokovat, se tak vždy týden před jednáním dostanou nejen obyvatelé města, ale také opozice. Její členové totiž před časem odmítli převzít služební notebooky. K podkladům v elektronické podobě tak zatím neměli přístup.

Materiály do zastupitelstva. Objemný balík informací ke všem bodům, které musí zastupitelstvo projednat. Až dosud se s nimi Přerované mohli seznámit pouze v tištěné podobě v Městském informačním centru. Vedení města proto na svém posledním zasedání rozhodlo o tom, že podklady pro jednání zastupitelstva začne zveřejňovat na internetu. „Město nemá zákonnou povinnost takto zveřejňovat tyto materiály. Nicméně chtěli jsme se přiblížit k občanům,“ uvedl primátor Přerova Jiří Lajtoch.

„V současné době máme záložky na našich internetových stránkách, kde zastupitelstvo má usnesení zastupitelstva, zápisy ze zastupitelstva, program zastupitelstva, tak tam vytvoříme další záložku, kde budou materiály příštího zastupitelstva,“ upřesnil tiskový mluvčí Magistrátu města Přerov Bohuslav Přidal.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Mě to trochu i pobavilo, protože už v našem prvním volebním období – v roce 2006 nebo 2007, kdy jsme se stali členy zastupitelstva, jsme navrhovali podobné opatření, které neprošlo,“ vyjádřila se opoziční zastupitelka Přerova Marta Jandová. Materiály do zastupitelstva přitom města v okolí Přerova zveřejňují na internetu už několik let. Například Hranice s tím začaly v roce 2004, když měnily podobu svých webových stránek. K podkladům pro zasedání zastupitelstva v Přerově se lidé dostanou zřejmě už od září.