Chybí peníze na asistenty pedagogů

Ostrava - Základní školy řeší velký problém. Nemají dostatek peněz na platy pedagogických asistentů pro žáky se sociálním znevýhodněním. Ministerstvo školství dalo letos školám v Moravskoslezském kraji o sedm milionů méně, než kolik pro asistenty požadovaly. Krajský úřad na dofinancování peníze nemá.

Anna Jalůvková dělá asistentku pedagoga na Základní škole v Ostravě-Vítkovicích už 13 let. Práci s romskými dětmi bere jako poslání. Teď čeká, co bude dál. Na její plat chybí peníze. „Jsme z toho všichni hodně neklidní, spousta z nás dodělávala vzdělání, které bylo nutné k tomuto místu,“ říká. Role pedagogického asistenta je podle škol nenahraditelná. Bojí se proto jejich možného propouštění. „Na této škole je to teda dost podstatná pomoc. Opravdu ty děti tady jsou prospěchově horší,“ tvrdí učitelka 1. třídy ZŠ Šalounova Iva Burjetková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Loni poslalo ministerstvo na platy asistentů 85 procent potřebných peněz, zbytek se snažil doplatit kraj. Letos je situace ještě horší: ministerstvo uhradilo platy jen z 65 procent a kraj dále pomoct nemůže, sám peníze nemá. „Ubývá žáků a náklady na platy a provoz škol je stále stejný, nemáme už rezervu na to, abychom dofinancovali služby, které má hradit ministerstvo školství,“ potvrdila mluvčí Krajského úřadu MS kraje Šárka Vlčková. A další vrásky na čele ředitelů škol: asistenti mají smlouvy na dobu neurčitou a mají tedy nárok na odstupné. „Nejsou ani peníze na odstupné a nevím, jak by se to řešilo. Je to uzavřený a začarovaný kruh,“ vyjádřila se ředitelka ZŠ Šalounova Libuše Hermanová. Už zítra se na ministerstvo financí chystají zástupci čtyř ostravských škol a některých místních organizací, aby se pro práci asistentů pokusili vyjednat lepší podmínky.