Obyvatelé bytu v Ostravě-Zábřehu nálepkami na dveřích podporují nacismus

Ostrava - Papírová nálepka s nápisem „Arbeit macht frei“, který před 70 lety vítal vězně nad branami koncentračních táborů – taková výzdoba dveří bytu může pro jeho obyvatele znamenat velký problém. Porušuje totiž zákon. Na konkrétní příklad Českou televizi upozornil náhodný návštěvník domu v Ostravě-Zábřehu.

Obyvatelé bytu v horním patře jednoho z mnoha panelových domů na jihu Ostravy si dveře vyzdobili nápisem „Arbeit macht frei“ a také nálepkami Kukluxklan Ostrava-Zábřeh a fotbalových chuligánů a matoucím upozorněním na zlého psa. Při žádné z našich návštěv nebyli doma nebo neotvírali. Na rozdíl od diváka, který Českou televizi upozornil, protože ho nálepky na dveřích znechutily a vyděsily, sousedé si jich prý nevšímají. Problém by ale pro obyvatele bytu mohl nastat, kdyby někdo nálepky oznámil, třeba anonymně, na policii. Jsou v křížku s trestním zákoníkem. „Je zcela nepochybné, že se tím někdo zcela veřejně snaží propagovat právě nacismus,“ uvedl advokát Petr Kausta.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Neonacisté dnes většinou nejsou tak otevření v projevování svých názorů na veřejnosti. Svůj ideologický profil většinou skrývají pod pro nezasvěceného těžko pochopitelnými šiframi. Nejznámější příklady: čísla označující pořadí písmen v abecedě vyjadřují obdiv k Adolfu Hitlerovi. Záhadný nápis na tričku jednoho z vítkovských žhářů zase skrývá název neonacistického vydavatelství. Vlastnictví podobných předmětů v posledních letech podnítilo několik policejních zásahů proti propagátorům nacismu. Poslední rozsudek z konce dubna letošního roku poslal člena organizace White Justice na tři a půl roku do vězení.