Český a polský Těšín spojil nový most

Český Těšín - Obyvatelé Českého a polského Těšína si jsou zase o něco blíž. Oba břehy řeky Olše spojil další most. Můžou ho využívat cyklisté i pěší, auta na něj nesmí. Tato sportovní lávka je součástí přeshraničního projektu Zahrada dvou břehů a přišla na více než 1,5 milionu eur. Většinu pokryla evropská dotace.

Sto metrů dlouhá a šest metrů široká. Sportovní lávka spojila dvě velké regionální relaxační zóny v jednu – mezinárodní. „Jak občané Českého těšína navštěvují různá místa a atraktivity na polské straně a Poláci zase na české, tak tenhle projekt vytváří to, že se budou moct daleko více navštěvovat,“ říká starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Stanislavu Vincourovi je osmdesát. V Českém Těšíně žije od 40. let. Sám vzpomíná na doby, kdy vzájemné návštěvy s polskými sousedy byly takřka nemožné. „Bez propustky stálé nebo jednorázové se na druhou stranu do Polska nikdo nemohl dostat. Byly případy, když tam měl rodinu, tak dostal třeba stálou propustku, která platila dva až tři měsíce,“ zavzpomínal si Stanislav Vincour.

„Rozdělení Těšínska brali zejména polští občané jako velkou křivdu,“ tvrdí místostarosta Cieszyna Adam Swakoń.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Těšín rozdělily na dvě města spory mezi Čechy a Poláky o státní hranici po první světové válce. Před 82 lety po mostě mašírovali vojáci. Dnes o kus dál na novou lávku vyrazili cyklisté. Břehy obou Těšínů spojují už čtyři mosty, z toho jeden železniční. A do budoucna by měly vzniknout ještě další. Propojení by se tak po řadě let mohla dočkat i obě náměstí. Za evropské peníze by je mohl spojit most, který tady kdysi stál, ale nepřežil druhou světovou válku.