Zájem o zahrádky roste, vstříc vycházejí jen některá města

Brno, Otrokovice - Lidí, kteří chtějí mít svůj vlastní kousek zeleně, přibývá. Zájem o zahrádky ve městech je obrovský, chybí ale pozemky. Zatímco někde vycházejí obyvatelům vstříc, jinde zahrádkářské kolonie ve velkém ruší a mění je ve stavební parcely.

Fenomén vlastních políček je pro některé doba dávno minulá. Ne tak pro otrokovické zahrádkáře – tamní zájemci o kousek vlastní parcely čekají na zahrádku i několik let. A ti, kdo ji mají, se jí v žádném případě nevzdají. „To nejkrásnější je, že člověk relaxuje, duševně si odpočine. Tělesně někdy ne, ale duševně ano,“ řekl s úsměvem otrokovický zahrádkář Zdeněk Stykač.

Třicet tři tisíc metrů čtverečních už otrokovickým zahrádkářům nestačí. Radnici žádají o další parcely. A vedení města jim zřejmě vyhoví. Další tři tisíce metrů čtverečních, které jsou dnes zarostlé trávou, si v budoucnu rozdělí zhruba deset zájemců.

Anketa mezi otrokovickými zahrádkáři (zdroj: ČT24)

V Brně je situace přesně opačná. Ačkoli poptávka po zahrádkách roste, město chce víc než polovinu stávajících parcel v budoucnu proměnit na veřejnou zeleň. Argumentuje tím, že se město za poslední roky rozrostlo a lidé v něm potřebují více míst k odpočinku. V dohledné době tato změna čeká třeba zahrádky na Kraví hoře. 

„Dneska jsou plochy v podstatě obehnané centrem města. Není možné, aby zde byl takovýto špunt – ve smyslu, že zde budou plůtky obklíčené jednotlivé malé pozemečky, kde se pěstuje drobná zelenina.“ 

mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára

Z mapy Brna v budoucnu zřejmě zmizí také zahrádkářská kolonie Juranka, která se nachází mezi Jundrovem a Kohoutovicemi. Nahradit ji mají rodinné domy a park. O svou oázu klidu ve městě by tak přišla i Milena Václavková – její rodině patří zahrádka už přes padesát let. „Zde se nacházel jen obyčejný kopec, který byl hodně kamenitý. Rodiče tu něco zbudovali a my v tom pokračujeme. Byla by škoda, kdybychom o pozemek přišli, protože zeleně v Brně ubývá,“ svěřila se zahrádkářka Milena Václavková.

Hovoří předseda tišnovského svazu zahrádkářů Josef Zavřel (zdroj: ČT24)

Zahrádky mizí i mimo moravskou metropoli – v okresu Brno-venkov v poslední době zaniklo celkem sedmnáct kolonií. Většinou se z nich stala lukrativní stavební místa.