Obavy obyvatel se potvrdily, bahna bylo příliš

Luhačovice - Když se obce v okolí Luhačovické přehrady dozvěděly, že vytěžené bahno ze dna přehrady skončí na polích v okolí, začaly se bouřit. Obyvatelé se obávali nejen nepořádku, ale i toxického odpadu. Zástupci Pozlovic, Sehradic, Dolní a Horní Lhoty proto podali stížnost na stavební úřad. Povodí Moravy s nimi totiž podmínky užívání obecních komunikací předem neprojednalo. Teď jim dal alespoň částečně za pravdu verdikt luhačovického odboru životního prostředí. Na polích v okolí Dolní Lhoty skončilo více než 100 tisíc kubíků sedimentů neoprávněně.

Ještě před pár měsíci v Dolní Lhotě těžká nákladní auta vyvážela jednu korbu hlíny za druhou. Lidé se obávali nebezpečného niklu i množství bahna. Nikl, který způsobuje kožní a dýchací potíže, se prokázal, ale jen v nepatrném množství. Podle odborníků nebude mít vliv na výpěstky. Problém je se sedimentem. „Na dvou půdních blocích byla vrstva překročena zhruba o 50 centimetrů,“ potvrdil obavy obyvatel vedoucí odboru životního prostředí Petr Záhorovský.

Pole u Horní Lhoty teď připomínají měsíční krajinu. Z polí musí zmizet 108 tisíc kubíků bahna. „Sedimenty ze dna Luhačovické přehrady vyvážela zhotovitelská firma. Pokud vyvezla a uložila sedimenty na jiné místo, případně v jiném množství, než je uvedeno ve smlouvě, kterou s námi uzavřela, pak musí celou situaci vyřešit na vlastní náklady a na vlastní zodpovědnost,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Bahno z přehrady vyvážela brněnská společnost OHL ŽS, jež se dnes odmítla k celé záležitosti vyjádřit, a podobně reagovali v hulínské firmě Rovina, kde dnes celý den nikdo nezvedal telefon.

Vrásky lidem z okolí přehrady ale nedělá jen bahno. Povodí Moravy slibovalo, že už letos bude přehrada napuštěná. Kvůli velkému suchu se tak ale nestalo. Pro letošní sezonu tak s novým turistickým lákadlem hoteliéři nemohou počítat.