Olomoučtí studenti v Praze protestovali proti odvolání jejich ředitele

Olomouc - Studenti a učitelé z olomoucké Konzervatoře Evangelické akademie dnes odjeli demonstrovat do Prahy. Protestují proti odvolání jejich ředitele. Během dvoudenního happeningu chtějí hrát a zpívat před budovou, kde probíhá zasedání Českobratrské církve, která konzervatoř zřizuje. Pokud neuspějí, hrozí studenti i pedagogové odchodem ze školy.

S bojovnou písní na rtech vyrazili ráno studenti akademie na demonstraci do Prahy. Zastat se tak chtějí svého bývalého ředitele Františka Fialy, kterého zřizovatel – Českobratrská církev evangelická - odvolal v půlce dubna. Podle nich bezdůvodně. František Fiala vedl školu deset let. Podle něj za jeho nedobrovolný odchod z funkce můžou osobní neshody s vedením. Proto se také celé akce neúčastní. Na demonstraci se vydalo asi 30 studentů konzervatoře. Jedni vlakem, jiní po vlastní ose. V Praze se k nim přidají ještě jejich pedagogové a jiní umělci. Demonstrující se sešli před Emauzským klášterem. Právě tam v těchto dnech zasedá zřizovatel školy. Ten jim pouze vzkázal, že ředitele odvolal kvůli změně pracovní smlouvy a že na jeho post už vypsal výběrové řízení, aby situaci ve škole urovnal. „Nespokojení prostě musí respektovat právo zřizovatele na personální změny,“ uvedl mluvčí Českobratrské církve evangelické Tomáš Najbrt.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

To se ovšem nelíbí ostatním členům vedení školy. Zástupce ředitele Robert Mimra proto také ve středu rezignoval. I on nevidí jediný důvod pro Fialovo sesazení. Podle protestujících panovaly neshody mezi vedením konzervatoře a Českobratrskou církví delší dobu. Proto navrhují i změnu zřizovatele. O školu by se tak mohl starat například Olomoucký kraj. „Tato škola nestojí mnoho prostředků a má pro kraj význam, takže bychom byli určitě ochotni tu zřizovatelskou funkci převzít,“ slíbil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Českobratrská církev se ovšem své pozice vzdát nehodlá. Konzervatoř Evangelické akademie působí v Olomouci od roku 2008, kam přesídlila z Kroměříže. Studuje na ní asi 130 posluchačů.