Beskydští ochranáři povolili celoroční využití sjezdovek

Velké Karlovice - Sjezdové dráhy pro horská kola nebo golfové hřiště uprostřed chráněné krajinné oblasti Beskydy. Věc před lety nereálná se teď v Javornících na moravsko-slovenském pomezí stává realitou. A to dokonce s posvěcením ochranářů. Majitelé sjezdovek za příslib neohrozit vzácné rostliny ani živočichy získali možnost profitovat z lyžařských areálů celoročně.

Sjezdovka v zimě, golf v létě. Ve velkokarlovickém údolí je devět jamek. Přesně střižený zelený pažit ale střídají místa, která musela zůstat bez zásahu člověka. Kdo se třeba při odpalu trefí do rybníčku, míček musí obětovat. Ve vodě totiž žijí chránění živočichové. Pravidla ochranářů byla striktní. Jeden z travnatých ostrůvků je pro hru taky tabu, rostou na něm vzácné vstavače. 

„Bylo to zhruba 10 let povolovacích řízení. Vyhodnocovaly se vlivy na životní prostředí EIA i SEA a prováděla se všechna biologická hodnocení, nakonec i Natura 2000,“ popsal zdlouhavý proces Leoš Bača z golfového klubu Horal ve Velkých Karlovicích. 

NO COMMENT: Velkokarlovický svah žije i v létě (zdroj: ČT24)

V sousedním údolí ochranáři taky nakonec povolili otevření svahů veřejnosti. Pět kilometrů sjezdových tratí pro cyklisty vede po sjezdovce i lesem. Překážky ale mohou být jen z přírodních materiálů. „I spojovací prvky jako jsou dřevěné lavice musí být zakotveny na vruty, nejsou vůbec betonovány do země,“ řekl Roman Kalabus z velkokarlovického bike parku Kyčerka. Adrenalinový sjezd si už vyzkoušeli první odvážlivci. „Sice je to ještě měkčí, ale jak se povrch udusá, tak to bude bomba. Myslím, že tady se vydovádí každý,“ svěřil se testující jezdec Mirek Pospíšil. 

Lyžařská střediska hledají možnosti, jak vylepšit svou ekonomiku i v létě. Třeba pro Velké Karlovice je jejich celoroční provoz rozhodující. Nejvíce místních už totiž neživí těžba dřeva jako dříve, ale služby a cestovní ruch. 

CHKO Beskydy

Beskydy jsou chráněné od roku 1973, důvodem vyhlášení CHKO byly jejich výjimečné přírodní hodnoty, zejména zbytky původních pralesovitých lesů a vzácných karpatských živočichů a rostlin. Na území CHKO se nachází dalších 57 zvláště chráněných malých území. S rozlohou 1160 kilometrů čtverečních jde o největší CHKO v republice. Chráněná příroda a krajina se rozkládá na ploše 3 pohoří - Moravskoslezských Beskyd, Vsetínských vrchů a Javorníků.

Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR