Brněnský úřad práce se bude stěhovat zpátky na Koliště

Brno – Pro sociální dávky si budou brzo lidé chodit zase jinam. Od prvního července změní svoje sídlo pobočka úřadu práce, která je teď ve čtvrtém patře osmnáctiposchoďové budovy na Šumavské ulici. Ačkoliv v daných prostorách úřad fungoval teprve od dubna, ostatní nájemníci si stěžovali na problémy s žadateli o dávky. Prostory úřadu kritizovali jako nevyhovující i lidé bez práce. Vedení města proto úřadu nabídlo možnost vrátit se zpátky na Koliště.

Prostory úřadu jsou nevyhovující, stěžovali si po přestěhování úřadu nezaměstnaní. Na úzkých chodbách bez oken stojí denně od rána fronta lidí. „Podmínky jsou tady opravdu strašné. Nejsou tady okna, nedá se tu dýchat. Určitě bude lepší se přestěhovat,“ uvedla jedna z Brňanek, která úřad dopoledne navštívila. Řada dalších to ale zpochybnila. „Na Kolišti je to stejné jako tady,“ řekla mladá žena. Většina si ovšem návrat zpátky pochvaluje.

Magistrát chtěl původně budovu na ulici Koliště využít jinak, proto úřadu práce nabídl náhradní prostory na Šumavské ulici. Ihned po přestěhování úřadu do tohoto komplexu se ozvali i obchodníci, kterým se nelíbilo, že se po chodbách potulují stovky lidí. Teď jsou všichni z rozhodnutí o stěhování nadšení. „Zhluboka si všichni oddechneme – nejen obchodníci, ale i nezaměstnaní, kteří stávali v těch úzkých nevětraných chodbách,“ potvrdila souhlasně prodavačka galanterie Hana Burkertová.

Pobočku úřadu práce tak po dvou měsících čeká další stěhovací kolečko. „Při běžné a normální toleranci nájemníků na Šumavské se tato akce vůbec nemusela uskutečnit. Bohužel nájemníci vyslovili nesouhlas a dotlačili magistrát a nás do situace, kdy musíme hledat náhradní řešení,“ vysvětlil důvody stěhování ředitel jihomoravského úřadu práce Jan Marek.

Protože se pobočka vrací do původních prostor, nejsou potřeba žádné stavební úpravy. Stěhování bude nutné vyřešit pouze koordinačně, úřad bude muset v některých dnech omezit úřední hodiny. Ve staronovém prostředí budou úředníci pracovat zase od 1. července. „V maximální míře budeme pomáhat úřadu práce. Určitě budeme spolupracovat na tom, aby úřad mohl bez problémů fungovat,“ tvrdil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.