Sirné lázně u Nového Jičína se změní na rodinné centrum

Nový Jičín - Zchátralý objekt bývalých sirných lázní u Nového Jičína by se měl změnit na rodinné centrum. Areál koupili dva podnikatelé a nabídli jej občanskému sdružení, které se zabývá aktivitami pro děti. Rekonstrukce má stát 20 milionů a peníze chce občanské sdružení získat převážně z Bruselu.

Poslední pacienti opustili sirné lázně před 20 lety. Po krachu projektu dalšího majitele pak zbyly jen zaprášené tiskařské stroje a zdevastované interiéry. Na počátku roku objekt koupila od konkurzního správce dvojice místních podnikatelů. V části budovy vytvořili kancelář, většinu plochy ale nabídli pro volnočasové aktivity s dětmi. „Ten nápad je určitě prospěšný pro město, spíš možná i pro celý kraj. My jako osoby na to nemáme čas, abychom to celé dali do kupy,“ uvedl spolumajitel areálu Tomáš Kment. V areálu by tak mělo vzniknout tábořiště s chatkami, hřiště nebo minizoo. V budově pak chce občanské sdružení zřídit rodinnou ubytovnu, restauraci a multifunkční sál. „Předpokládáme, že v tom bočním traktu by byla mateřská školka velikosti jednoho oddělení,“ doplnila předsedkyně správní rady o. s. Proficio Michaela Holišová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Pomůžeme jim s projektem, ale to je asi jediný způsob, jak město může těmto soukromým subjektům pomoci. Určitě bychom byli rádi, kdyby sirné lázně ožily,“ vyjádřil se starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Podle předběžných odhadů by měla rekonstrukce vyjít na 20 milionů korun. Pokud se podaří získat evropskou dotaci, měly by se stavební práce rozjet v příštím roce. „Jsem ochotný do toho investovat část prostředků, kolem 15 procent té investice,“ řekl spolumajitel areálu Tomáš Kment.

Právě výdělečné aktivity typu ubytování nebo restaurace však mohou evropskou dotaci omezit. „Podpora se z těch maximálně 85 procent poté snižuje, v tom současném období je to maximálně 60 procent nebo méně,“ upozornil mluvčí Úřadu regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek. Majitelé areálu a zástupci občanského sdružení přesto optimismus neztrácejí. Tvrdí, že se pokusí oslovit i jiné nadace či fondy. Historický vzhled z počátku 19. století se ale objektu už nevrátí, přestavba původní ráz lázní nenávratně zničila.