Dvě stě stížností na státní maturity v Olomouckém kraji

Olomouc - Už 200 studentů podalo na olomoucký krajský úřad žádost o přezkoumání  maturitní zkoušky. Většina z nich není spokojená s hodnocením slohové práce z češtiny. Podle úředníků stoupl počet stížností oproti loňskému roku desetinásobně. Odvolání studentů teď předají k dalšímu posouzení CERMATU, který za přípravu maturit zodpovídá.

Štěpán a Robert – dva maturanti, kteří si zvolili těžší variantu zkoušky a oba dostali ze slohové práce čtyřku. Robert tak dokonce přišel o vyznamenání. „Byl jsem hodně překvapený, protože se slohovými pracemi jsem neměl nikdy problém,“ říká Robert Vysoudil - maturant na Slovanském gymnáziu Olomouc. Práce studentů tak prošla jejich profesorka češtiny Martina Bičová, která byla mimochodem vyškolena CERMATEM. Oba by u ní, i při přísném hodnocení, dostali nejhůře dvojku. „Já jako češtinář nevím, co bych si tam ještě mohla představit,“ potvrdila.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ředitel školy proto dnes napsal dopis ministru školství. Podle něj stát nemůže posuzovat kreativitu dětí. Hodnocení prací proto bylo neobjektivní. „Velmi nás trápí to, že se současná generace maturantů dozvěděla, že pokud budou sebevědomí a zvolí si těžší variantu, budou po zásluze potrestáni,“ řekl zklamaně ředitel Slovanského gymnázia Olomouc Radim Slouka. To, že se státní maturity musí upravit, tvrdí i Asociace ředitelů gymnázií. Podporují proto návrh poslankyně Anny Putnové, který má systém zjednodušit. „Je velmi jednoduchý a průhledný. Obsahuje tři didaktické testy v jedné úrovni obtížnosti,“ souhlasí člen Asociace ředitelů gymnázií ČR Evžen Mayer. „Já myslím, že to bude mít podporu napříč, i když si nedělám iluzi, že to bude úplně jednomyslné,“ vyjádřila se poslankyně a předkladatelka návrhu Anna Putnová. Že jsou změny nutné, potvrzuje i ministerstvo školství. O jejich podobě ovšem ještě rozhodne audit a jednání pracovní skupiny. K dnešnímu dni totiž státní maturity stály necelou 1 miliardu korun.

Maturantům Štěpánovi a Robertovi už o nic nejde. Oba jedničkáři byli přijati na prestižní vysoké školy. Odvolání na kraj podali hlavně z principu. „To odvolání odbor školství posílá na CERMAT. Tam se to znovu zhodnotí, dostanou to jiní hodnotitelé a do 14 dnů pošlou zpátky,“ prozradil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Sekanina. Odbor školství poté buď známku z maturity potvrdí, nebo změní. Všem neúspěšným studentům proto doporučuje, aby si pro jistotu zajistili i termín pro podzimní opakování zkoušky.