Výstava ve škole připomíná osudy Anny Frankové

Havířov - Deník Anny Frankové se stal symbolem vyvražďování Židů za druhé světové války. Deník napsala před sedmdesáti lety, konce války se ale nedožila. Právě dnes by se Anna Franková dožila osmdesáti tří let. Výstava na Střední průmyslové škole stavební v Havířově zachycuje osudy této židovské dívky a její rodiny. Expozici si škola zapůjčila od Židovského muzea v Praze.

Anna Franková si první záznam do svého deníku napsala 12. června 1942, v den svých třináctých narozenin. Když jí bylo pět let, s rodiči se z Frankfurtu nad Mohanem přestěhovala do Holandska. V Německu totiž v té době sílily nacistické tendence a židé začali být pronásledováni.

„Když začala druhá světová válka, Hitler obsadil Holandsko. Začalo být nebezpečno i tam,“ připomíná učitelka a výchovná poradkyně havířovské Střední průmyslové školy stavební Zuzana Gawlovská.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Otec Otto Frank začal pro svou rodinu hledat úkryt, když Annině sestře Margot přišlo předvolání na SS.

„Celá rodina se přestěhovala do zadního traktu továrny. Tam byla spolu s další rodinou. V osmi lidech žili ve třech malých místnostech,“ dodává Gawlovská.

A právě v této době napsala Anna Franková většinu záznamů do svého deníku. „Byla velmi odvážná,“ říká žákyně osmé třídy Stephanie Vicherková. „Vzhledem k tomu, že v úkrytu nesměli ve dne vůbec mluvit, svěřovala se deníku a to jí asi pomohlo to vydržet,“ míní studentka stavební průmyslové školy Šarlota Štablová.

Anna Franková se konce války nedočkala, jejich úkryt policii udal anonym. Anna zemřela v koncentračním táboře Bergen – Belsen spolu se svou sestrou jen několik týdnů před osvobozením. Jediný kdo přežil, byl Annin otec, který její deník poprvé vydal v roce 1947. Výstava věnovaná Anně Frankové je v havířovské Střední průmyslové škole stavební k vidění do konce června.