V Otrokovicích přetekla přes hráz poldru voda, hasiči zasahovali i jinde

Otrokovice - Hasiči odpoledne museli stavět protipovodňovou bariéru v Otrokovicích na Zlínsku. V místní části Kvítkovice praskla menší hráz a voda z polí se dostala až k rodinným domům. Déšť naštěstí poté ustal a voda se z velké části vsákla. Na poli zůstala laguna, kterou hasiči odčerpají. Jen o pár hodin později zasahovali v otrokovickém areálu Moravan, kde se vytvořila laguna mezi dvěma halami. Komplikace způsobené deštěm zaměstnávaly zlínské hasiče celý den.

V Kvítkovicích se ucpala strouha a voda tekla přes pole směrem k rodinným domům, kde přetekla menší přírodní hráz. Voda se dostala asi k deseti novostavbám rodinných domů. Po vsáknutí vody zůstala na sousedních polích laguna o rozměrech asi 100 krát 15 metrů, která se postupně samovolně zmenšuje, a hasiči vodu z ní odčerpávají. Na místě prasklé hráze staví hasiči bariéru, jež bude dlouhá asi 50 metrů. Další úsek postavili nedaleko hřbitova, aby odklonili vodu, která by směrem k domům mohla v případě dalších dešťů zase téct. „Na místě budeme asi přes noc, uvidíme podle situace,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil.

NO COMMENT: V Otrokovicích se voda přelila přes hráz poldru (zdroj: ČT24)

V průmyslovém areálu Moravan se laguna vytvořila mezi dvěma halami

Zhruba čtyřicet centimetrů vody stojí v průmyslovém areálu Moravan v Otrokovicích. Na místě proto také zasahují hasiči a pomocí čerpadel vodu odčerpávají. Majitel areálu Martin Žákovič byl ze situace rozčarovaný, protože s tímto problémem se v areálu potýkají často. Jedna ze dvou hal je na vyvýšeném místě a voda do ní patrně nepronikla. Jaké škody způsobila v druhé hale, hasiči ještě v noci nevěděli.

NO COMMENT: Voda zalila prostor průmyslového areálu Moravan (zdroj: ČT24)

V kraji odpoledne platil první stupeň povodňové aktivity na Fryštáckém potoce pod přehradou, na řece Dřevnici v Kašavě u Zlína, na toku Stanovnice pod přehradou Karolinka a v Bystřici nad i pod přehradou Bystřička na Vsetínsku. Bdělost platí také na Juhyni v Rajnochovicích na Kroměřížsku.

Stoupá také hladina Moravy – například ve Spytihněvi na Zlínsku se zvýšila z úterních 130 centimetrů o metr, ovšem první stupeň platí až od hladiny ve výšce 400 centimetrů.

V regionu je zataženo, místy prší. Podle předpovědi meteorologů bude zřejmě pršet i ve čtvrtek, v pátek by déšť měl ustat.