Josef Jařab získal cenu Františka Palackého

Olomouc - Josef Jařab získal cenu Františka Palackého. Amerikanista a první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci převzal ocenění, které vysoká škola uděluje za vynikající výsledky na poli vědy a kultury. Letošní laureát je mimo jiné mezinárodně respektovaným znalcem a překladatelem americké literatury.

Letos pětasedmdesátiletý Josef Jařab patří k osobnostem, které na Univerzitě Palackého zanechaly v oblasti vědecké i pedagogické práce nesmazatelnou stopu. Stejně tak se po roce 1989 podílel na obnově celého českého vysokého školství. „Pan profesor Jařab je jednou z mnoha výjimek v akademickém prostředí, které se nebojí vzít si slovo, ale jedním z mála lidí, u nichž toto slovo má i význam,“ řekl prorektor pro komunikaci a další vzdělávání UP Olomouc Michal Malacka. Za přínos k rozvoji olomoucké univerzity a za celoživotní práci pro vysoké školství dnes Josef Jařab převzal cenu Františka Palackého. Její udělení komentoval s humorem sobě vlastním:„Samozřejmě, že jsem to přijímal s jistými rozpaky, protože jsem tu cenu před x lety vytvořil k výročí Františka Palackého, tak nevím, jestli se to má dávat člověku, který ji vytvořil. Ale oni se rozhodli, že jo, takže jsem ji přijal.“

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Cenu Františka Palackého udělila univerzita poprvé v roce 1998. Tehdy ji získal profesor Josef Polišenský. Josef Jařab je teprve osmým laureátem ceny Františka Palackého. Univerzita ji totiž uděluje každé dva roky.