Díky příspěvkům pojede na letní tábory více dětí

Brno - Spát ve stanech, účastnit se bojových her či povečeřet z ešusu. Prázdninové tábory umožňují dětem opustit na pár dní město a rodiče a zažít trochu dobrodružství v přírodě. Se stoupající nabídkou táborů od klasických po tematické se zvyšuje i cena těchto pobytů. Týden v přírodě může přijít i na čtyři tisíce korun. Některé rodiny si tak nemohou dovolit děti na tábor poslat. Na tyto děti ve svém rozpočtu myslí jak Jihomoravský kraj, tak některé radnice.

Jedním z dětí, kterému radnice městské části Brno-Slatina umožnila jet na tábor, je osmiletá Terezka. „Nikdy jsem na táboře nebyla a těším se tam,“ říká Terezka. Její rodiče dostali od radnice příspěvek pět tisíc, který využili zejména na zaplacení kroužků. Zbytek částky pak šel na uhrazení dětského tábora. „Zvolili jsme klasický stanový tábor u Svitav. Vybrali jsme ho zejména kvůli tomu, že byl docela levný,“ vysvětluje volbu matka Terezky Romana Póčová.

Rodina Terezky není jediná, která tuto možnost dostala. Vedení brněnské městské části Slatina má na podobné případy vyhrazenou částku sto tisíc korun. V rámci projektu Všechny děti jsou naše přispívá od loňského roku sociálně slabším rodinám na kroužky či právě na letní tábory. „O příspěvek mohou žádat rodiny, které buď pobírají dávky hmotné nouze, nebo žijí na hranici životního minima,“ řekl starosta městské části Slatina Jiří Ides (ČSSD). Pokud si rodina není jistá, jestli má na příspěvek nárok, může přijít na radnici. Na sociálním odboru zjistí, jestli na peníze dosáhne. Vloni radnice dětem přispívala částkou pět tisíc korun. „Po vyhodnocení projektu jsme letos jednorázový příspěvek zvýšili na deset tisíc korun. Zatím ho využilo šest dětí, ale nyní zpracováváme další žádosti,“ uvedl Ides.

Se stoupající cenou táborů vzrůstá poptávka po takzvaných příměstských táborech. Jejich cena je mnohem nižší, protože se děti každý večer vrací domů.

Romana Póčová je přesvědčená, že nebýt radnice, tak by se její dcera Terezka v létě na tábor nepodívala. „Kdyby nám radnice nepomohla, pobyt bychom nezvládli sami zaplatit,“ myslí si Póčová. Kvůli projektu se tak nyní Terezka může na nadcházející prázdniny těšit. „Jedou se mnou i kamarádky. Taky se těším, že se seznámím s novými lidmi,“ uzavírá Terezka.