Šanov nemusí platit za vodu, rozhodl soud

Zlín – Okresní soud ve Zlíně dal ve sporu vodárenské společnosti Moravská vodárenská se Šanovem za pravdu obci. Ta podle dnešního rozsudku soudu nemusí za vodu zaplatit. Soud totiž nezpochybnil platnost smlouvy uzavřené mezi obcí a předchozím dodavatelem, podle které mají místní dostávat vodu zdarma výměnou za to, že se budou starat o údržbu vodovodu. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Smlouvu s obcí v roce 1993 podepsal předchozí dodavatel – společnost Jihomoravské vodovody a kanalizace. Obě strany se tehdy dohodly, že dodávky vody budou bezplatné. Výměnou za to se obec bude na vlastní náklady starat o údržbu vodovodu.

Jenže Jihomoravské vodovody a kanalizace po privatizaci získávaly jiné majitele i název. Obec považuje Moravskou vodárenskou za platného nástupce, soukromá firma s tím ale nesouhlasila. Proto také obec zažalovala. Dnešní verdikt soudu ale platnost původní smlouvy z 90. let potvrdil. Vodárenská společnost navíc musí Šanovu zaplatit náklady řízení.

Starostka obce Božena Sukaná dnes neskrývala radost. „Jsme opravdu rádi, že nám soud dal za pravdu. Ani na moment jsme neuvažovali o tom, že bychom za vodu začali platit. Podle nás je smlouva nadále platná,“ řekla.

Rozsudek je zatím nepravomocný a Moravská vodárenská se ještě může odvolat. Právní zástupce Moravské vodárenské to připustil a dál věc nechtěl komentovat. Šanov tak ještě nemá definitivně vyhráno.

Spor mezi obcí a vodárenskou společností se táhl několik měsíců. V květnu dala firma Šanovu ultimátum – pokud za vodu nebude platit, zastaví dodávky. To obec striktně odmítla. Spor se vyhrotil natolik, že vedení obce s pěti sty obyvateli dokonce uvažovalo o tom, že si vybuduje vlastní vrt. Na dodávkách vody by tak byl Šanov úplně nezávislý.