Chránění rorýsi v Česku vymírají

Ostrava - Populace zákonem chráněných rorýsů v Česku vymírá. Podle ornitologů počet těchto ptáků v posledních 20 letech vytrvale klesá. Mohou za to rozsáhlé rekonstrukce fasád panelových domů, které připravují ohrožený druh - stejně jako netopýry - o hnízdiště.

Rorýs obecný - většinu roku tráví v tropech. K nám si odskočí jen vyhnízdit. 95 procent rorýsů žije ve městech – v dutinách pod střechou paneláků. Vlna úsporného zateplování tak může jejich populaci zcela zdecimovat. „Během klasického sčítání ptáků, které probíhá jednou za 10 let, bylo zjištěno, že třeba v Praze v těch 90. letech ta populace klesla téměř o 45 procent,“ potvrdila zooložka Jana Kristianová. Na existenci rorýsů by měl investora ještě před zahájením stavby upozornit buď majitel objektu nebo příslušný odbor životního prostředí.  

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Vedeme stavebníky k tomu, aby se nezaslepovali otvory ventilační, aby instalovali hnízdní budky,“ uvedl vedoucí oddělení ochrany přírody a zemědelství Krajského úřadu MS kraje Jan Filgas. Ne všechny firmy se ale nařízením řídí. Přitom stačí málo. Třeba vylomit část krytu průduchu. Anebo naplánovat přestavbu v období, kdy rorýsi nehnízdní. Tedy od 11. srpna do 19. dubna. Kdo chce ohrožená hnízda rorýsů zachránit, měl by informovat Českou inspekci životního prostředí. Právě ta může rekonstrukci nebo stavbu okamžitě pozastavit.