Vladislav Kvasnička už žádný dokument nenatočí

Dokumentarista, který byl blízko válečnému konfliktu v Čečensku i v Chorvatsku, stál za kamerou při odsunu sovětských vojsk a soustředěně se věnoval problematice uprchlíků na našem území, zemřel po těžké nemoci v neděli 10. Června 2012. O listopadových událostech v Ostravě natočil film Infarkt ocelového srdce, který byl dlouhá léta považován za ztracený. V průběhu let 1995 – 2005 úzce spolupracoval také s Televizním studiem Ostrava.

Podílel se na investigativním pořaduKlekánicea natočil několik příspěvků do cyklu Ta naše povaha česká. V jeho ostravské filmografii je významná řádka solitérních dokumentů.  Hluboká empatie s lidmi vystavenými osudovým zvratům a schopnost zaujímat nekompromisní postoj vůči viníkům jej přitahovaly k problematice mezních existenčních situací.

V průběhu velkých povodní na Moravě v roce 1997 byl blízko těm, kterým voda tvrdě zasáhla do života. O jejich boji s vodním živlem natočil dokument Učiň sobě koráb. K tomuto tématu i k lidem, s nimiž se tehdy potkal, se vrátil po několika letech (v r. 2002) a natočil další dokument Voda na duši.V průběhu jeho realizace se povodňová katastrofa ozvala znovu, tentokrát v českých krajích. Spolupráci s ostravským týmem uzavřel krátkým dokumentemCizinče, nejsi vítán (2005) o tom, jak se chováme k uprchlíkům z východu.

Vladislav Kvasnička odešel ve věku, kdy jiní nabírají dech, aby zúročili svou zralou zkušenost. O jeho významném podílu na české dokumentaristice a o nepřehlédnutelném vkladu do ostravské televizní tvorby ale nemůže být pochyb. Dokazují to jeho stále aktuální filmy, které Česká televize zařazuje v reprízách do svého vysílání.