Zrušený golfový turnaj mrzí hlavně provozovatele hotelu

Čeladná - Majitelé ubytovacích zařízení, restaurací a obchodů v Beskydech trápí zrušení prestižního golfového turnaje v Čeladné. Znamená pro ně ztrátu tisícovek zákazníků a statisícové propady v tržbách. Někteří se zlobí i na krajský úřad. Podle nich měl zasáhnout a turnaj finančně podpořit. Krajští zastupitelé ale tvrdí, že na to nemají peníze.

Desítky tisíc návštěvníků a beznadějně vyprodané hotely. Ještě tak to vypadalo loni v Beskydech v době, kdy se tady konal prestižní golfový turnaj Czech Open. Letos se neuskuteční. Organizátorům se nepodařilo sehnat hlavního sponzora. Špičkoví golfisté i jejich fanoušci se tak Čeladné a jejímu okolí úplně vyhnou. „Minimálně jeden týden sezony, kdy jsme mohli mít zaplněné hotely za slušné ceny, budeme mít opět prázdno,“ stěžuje si provozovatel ubytovacího zařízení Vít Březina.

„Hlavně větší ubytovací kapacity počítaly s touto návštěvností. Turismus, který se tady snažíme budovat a prosazovat, jistě dostane zase nějakou svou ránu,“ souhlasí starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová. Provozovatelé golfových areálů potvrzují, že špatná ekonomická situace zasáhla i je. Na uspořádání letošního turnaje v Beskydech jim chybělo přes sto milionů korun. Dotovat ze svého už ho nechtěli. „My jsme i teď na zastupitelstvu projednávali žádost o finanční zapojení, ale ty požadavky jsou nad rámec možností Moravskoslezského kraje,“ vyjádřil se náměstek hejtmana MS kraje Jiří Vzientek.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ještě loni Čeladnou procházely tisícovky návštěvníků. Jestli to tak bude i v příštím roce, bude jasné do letošního srpna. „Čekáme na potvrzení dvou potenciálních hlavních sponzorů, pokud nám potvrdí, že jsou schopni to profinancovat, tak očekáváme, že ten příští rok a další roky budou normálně fungovat,“ slíbil spolumajitel Prosper Golf Resortu v Čeladné Stanislav Pros. V Moravskoslezském kraji už teď funguje osm golfových areálů. Jejich provoz teď poznamenala stávající ekonomická krize. Jak moc je zasáhla, by měly ukázat nejbližší měsíce. Zavírání rezortů zatím ale údajně nikde nehrozí.