Koupaliště podražila. Provozovatelé ale nabízí řadu novinek

Brno – S rostoucími teplotami roste v posledních dnech i počet lidí na koupalištích. Řada provozovatelů se však rozhodla nespoléhat na to, že lidi k návštěvě koupaliště přimějí jen tropické teploty. Nově tak ve svých areálech nabízí masáže či připojení na internet. Za širší nabídku si ale lidé na mnohých místech připlatí.

Provozovatelé koupaliště na Kraví hoře pro letošní sezónu nachystali dva kurty na plážový volejbal či nové dětské hřiště. To budou mít i na Riviéře, kde navíc pro návštěvníky s notebooky zlepšili internetové pokrytí na koupališti. „Dosah internetu po areálu jsme rozšiřovali, protože je o to mezi návštěvníky zájem,“ vysvětlila mluvčí koupaliště Riviéra Simona Měkynová. Ti, kteří si s sebou počítač nepřinesou, se mohou začíst do knih, které ze své nabídky vyřadila Knihovna Jiřího Mahena. Ve Wellness Kuřim nabízejí možnost masáže přímo na vlastním lehátku. To jsou jen některé z novinek, které už více než dva týdny nabízí koupaliště v Brně a okolí.

S rostoucí nabídkou ale na řadě míst rostou i ceny. Návštěvníci kuřimského wellnessu či areálu Riviéra si tak připlatí o pět korun víc. „Museli jsme zohlednit rostoucí ceny DPH i energií,“ vysvětlila důvod zdražení Měkynová.

Ne všude se mohou lidé nyní koupat. V Uherském Hradišti má do konce týdne místní aquapark z technických důvodů uzavřený venkovní areál. Na koupališti Dobrovského zase opravují hlavní bazén, který je v havarijním stavu. „Při budování nedalekého tunelu došlo v hlavním 50metrovém bazénu k popraskání obvodových stěn a dna. Při provozu pak unikala voda,“ uvedla mluvčí radnice brněnské městské části Královo Pole Olga Pelcová. V letošním roce už se ale návštěvníci v bazénu nevykoupou. „Letos budeme žádat o dotace na rekonstrukci. V příštím roce bychom chtěli opravu bazénu zahájit,“ řekla Pelcová.  Jako kompenzaci nabízí provozovatelé návštěvníkům nižší vstupné.

Hasičské nádrže se mění na koupaliště

Zejména na venkově, kde velká koupaliště chybí, přišli lidé na jiný způsob, jak trávit léto u vody. Nové využití tak našla řada starých hasičských nádrží, které nyní slouží jako jakási neoficiální koupaliště. Obce stojí provoz mnohem méně. Nemusí platit personál a stačí jim jen u nádrže umístit například úpravnu vody. Pokud nevybírají od návštěvníků vstupné, do problémů se nedostávají. Navíc u vchodu na tato „koupaliště“ si návštěvníci mohou přečíst, že vstupují na vlastní nebezpečí. Je to tedy stejné, jako kdyby se rozhodli koupat v rybníce.

Ze stejného důvodu nemusí nikdo testovat kvalitu vody. „Tam, kde není provozovatel, je koupání na vlastní nebezpečí. Testy vody v těchto místech neděláme. Záleží jen na lidech, jestli se tam rozhodnou koupat,“ řekl Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice Brno.

Příkladem obce, kde se lidé chodí zchladit do hasičské nádrže, jsou Lažany. „Je to stále hlavně požární nádrž, ale má sportoviště a upravené okolí,“ uvedl starosta Lažan Vlastislav Hemzal (nez.). Obec o zřízení oficiálního koupaliště neuvažuje. „Provoz zahrnuje čistění, ohřívání a plavčíky. Když to spočítáme, dostáváme se do statisícových částek,“ vysvětlil Hemzal.  Stejně využívají nádrž i v o pár kilometrů vzdálenější Skaličce. Jen na Blanensku je těchto případů pět. V celém kraji jich pak mohou být až desítky.

Koupaliště Kraví hora

Adresa: Kraví hora 947/1

Otevřeno od 1. června

Vstupné: 100 Kč/dospělí, 50 Kč/děti

Koupaliště Královo Pole

Adresa: Křižíkova 9d

Otevřeno od 1. června

Vstupné: 125 Kč/dospělí, 75 Kč/děti

Koupaliště Dobrovského

Adresa: Dobrovského 29

Otevřeno od 18. června

Vstupné: 50 Kč/dospělí, 85 Kč/děti

Koupaliště Riviéra

Adresa: Bauerova 7

Otevřeno od 15. června

Vstupné: 100 Kč/dospělí, 50 Kč/děti

Dětské koupaliště Juliánov

Adresa: Julianovské nám. 1

Otevřeno od července

Vstupné: 50 Kč/dospělí, 40 Kč/děti

Koupaliště Zábrdovice

Adresa: Zábrdovická 13

Otevřeno od 1. června

Vstupné: 80 Kč/dospělí, 40 Kč/děti

Wellness Kuřim - koupaliště

Adresa: Blanenská 1082

Otevřeno od 15. června

Vstupné: 70 Kč/dospělí, 55 Kč/děti

Aquapark Uherské Hradiště - venkovní zóna

Adresa: Sportovní 1214

Venkovní zóna do konce týdne zavřena

Vstupné: 90 Kč/dospělí, 70 Kč/děti

Koupaliště Tišnov

Adresa: U střelnice 366

Otevřeno od 25. května

Vstupné: 50 Kč/dospělí, 25 Kč/děti

Koupaliště Louka Znojmo

Adresa: Melkusova 42

Otevřeno od 15. května

Vstupné: 90 Kč/dospělí, 70 Kč/děti

Další koupaliště v Jihomoravském a Zlínském kraji jsou k nalezení na: http://www.ceska-koupaliste.cz