Obce na Bruntálsku mohou získat místní železnici, zatím ale váhají

Bruntál - Malá Morávka, Bruntál a další tři obce na Bruntálsku by mohly získat místní železnici. Pokud trať určenou ke zrušení nebude chtít nikdo koupit, mohou si obce požádat o její bezplatný převod. Takový je aspoň plán ministerstva dopravy. Obce ale počítají, zda na provoz budou mít.

Už tři roky je železniční trať mezi Bruntálem a Malou Morávkou osiřelá. V roce 2009 ministerstvo dopravy rozhodlo, že ji zruší, protože je prodělečná. Zastupitelé obcí podél trati rušení odmítali a železnici chtěli zachránit. Teď by ji mohly bezplatně získat. Jenže váhají. „Musíme v první řadě vědět podmínky, za jakých bude docházet k prodeji či k případnému převodu, jak bude trať využitelná, pro jaké účely,“ uvedl mluvčí MěÚ Bruntál Jiří Ondrášek. „My bychom potřebovali vědět, jestli nám to situaci bude řešit opravdu nastálo a ty podmínky určitě jsou pro nás zásadní, protože s provozem železniční dopravy jsou spojené nemalé náklady,“ dodal starosta Malé Morávky Ondřej Holub.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Hlavní podmínkou převodu podle ministerstva dopravy je, že nový vlastník musí trať provozovat a udržovat v provozuschopném stavu minimálně pět let. Obce zatím neví, kolik je bude provoz železnice stát a zda mají v rozpočtech dostatečnou rezervu. V boji o záchranu tratě jim pomáhají dvě občanská sdružení. Obě možnost získání kolejí vítají, jedním dechem ale dodávají – finančně nepomůžeme, obce si musí poradit samy. „Říkáme ano, ale pouze za předpokladu, že ty obce budou mít zájem na provozování drážní dopravy, to znamená, že obce budou mít zájem, aby jezdily vlaky. Takže my budeme tu dráhu využívat k tomu, na co dostaneme objednávku od obcí,“ vyjádřil se Bohumil Augusta za Klub železničních cestovatelů.

Zájemci o provoz železnice do Malé Morávky teď musí čekat, až Správa železniční dopravní cesty vyhlásí výběrové řízení. Pokud se nikdo nepřihlásí, pak budou mít šanci obce. Koleje v Malé Morávce zatím pořád zůstávají opuštěné. Jen párkrát za rok tudy projede speciální historický vlak nazvaný Morávecký motoráček.