Farage: Evropská integrace je dobrý nápad, který se zvrtnul

Praha – Eurozóna Řecko zničila, a proto by z ní Řekové měli vystoupit.  Pokud by si země euro udržela, mohlo by kromě násilností v ulicích dojít i k revoluci. V pořadu Hyde Park ČT24 to řekl europoslanec Nigel Farage. Sám se domnívá, že integrace Evropy v poválečné době byl dobrý nápad, který se ale zvrtnul.  Aby si evropské státy udržely suverenitu, měly by spolupracovat pomocí takové instituce, jako je Rada Evropy. Farage také zdůrazňuje, že současná míra integrace nemá podporu veřejnosti. „Integrovat země bez souhlasu lidí je špatné,“ zdůraznil.

„Řecko bylo eurozónou zničeno. Je chyceno v něčem, co se mu stalo ekonomickým vězením,“ uvedl Farage. Až po uši zadlužená země by tak podle Faragových slov měla z eurozóny určitě vystoupit. Zároveň podotkl, že Řecko v současnosti řídí tři cizí byrokraté, kteří říkají premiérovi, co může a nemůže dělat. „Řekové si pomohou jenom tím, že vystoupí z eurozóny, i když jsou s tím spojena rizika. (…) Obávám se, že jestli si Řecko udrží euro, nebude docházet jenom k násilí a demonstracím na ulicích, ale snad i k revoluci,“ domnívá se.

Projekt evropské integrace měl zabránit extrémnímu nacionalismu. Podle Farage ho ale naopak pěstuje. „V řeckých volbách získala místo v parlamentu prakticky nacistická strana, což je do jisté míry důsledek toho nadnárodního vládnutí,“ míní Farage.

K úniku kapitálu ze země vedou podle Farage  především obavy z návratu drachmy. „Pozitivní na vystoupení z eurozóny může být to, že ekonomika, která závisí na ekonomice cestovního ruchu, se může stát tou nejvíce konkurenceschopnou zemí v Evropské unii,“ dodal.

Nigel Farage
Zdroj: ISIFA/Oli Scarff

Farage si je jistý. Evropská unie se rozpadne

Podle Farage si země začaly uvědomovat, že v Evropské unii ztrácejí nezávislost. „Je to jen 22 let, co Česká republika získala svobodu. Tak proč se jí zase vzdávat,“ upozorňuje. Sám podle svých slov nemá žádné pochybnosti o tom, že se Evropská unie rozpadne. Věří, že mnoho z toho, co Evropská unie svým občanům poskytuje, se dá zajistit pouhou demokracií. „Myslím, že eurotitanik narazil do ledovce a že nás čeká skutečně tvrdé léto,“ podotkl.

Česká republika by dle názoru Farage rozhodně měla bojovat ve svém rohu v Bruselu. „Neměla by se upisovat k dalším smlouvám, které umožní další převod moci. Měli byste si počkat. Jednoho dne bude každá země zvažovat, jestli je dobré zůstat v Evropské unii, nebo se vrátit k myšlence Rady Evropy,“ míní europoslanec. Podle něj je právě Rada Evropy instituce, kde zasedají suverénní státy a vytváří nejrůznější dohody. „To je ta Evropa, kterou bych si přál. A ne ta Evropa, kde máme různé instituce, parlament, soud, komisi a armádu velice dobře placených úředníků. A to nechci,“ dodal.

Nigel Farage se s kritikou „Evropy“ nepárá

Prezident Václav Klaus se setkal s Nigelem Faragem, nejhlasitějším kritikem Evropské unie. Šéf euroskeptické britské strany se do širšího povědomí i mimo domovinu dostal po útoku na čerstvého prezidenta unie Hermana van Rompuye. Nigel Farage se v minulosti postavil na stranu českého prezidenta, který váhal s podpisem Lisabonské smlouvy. Evropě věští brzký rozpad. Je známý pro své ostré výpady vůči unii jako celku, jejím institucím nebo představitelům.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)