Zlínský politik obviněný z korupce dostal u soudu podmínku

Brno - Městský soud v Brně udělil podmínečný trest v trvání dva roky zlínskému zastupiteli a bývalému náměstkovi tamní primátorky Martinu Janečkovi (dříve ČSSD). Podle spisu se pokusil uplatit insolvenčního správce věřitelské firmy. S Janečkou čelil podezření z podplácení jeho společník z firmy Square Transaction Dalibor Kučera a jejich právník Radek Dvořák. I ti odešli od soudu s dvacetiměsíčním, respektive dvouletým podmíněným trestem. Janečka musí navíc zaplatit pokutu 400 tisíc korun.

Všichni tři při dnešním zahájení procesu vinu popřeli a odvolali se. Janečka označil obžalobu za smyšlenou s tím, že je postavena jen na domněnkách.

Policie se začala Janečkovou kauzou zabývat loni na podzim. Kriminalisté tehdy zadrželi nejprve právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka, když údajně předával úplatek insolvenčnímu správci společnosti Arching Group Petru Dokládalovi.

Správce vymáhal po Janečkově firmě dlužnou částku 30 milionů korun. Za úplatek 750.000 korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun.

Místo přijetí úplatku se správce obrátil na policii. Následné vyšetřování ukázalo, že právník Dvořák jednal podle pokynů svých zaměstnavatelů; tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. Ten je nyní místopředsedou Fotbalové asociace České republiky.

Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, ve zlínském zastupitelstvu ale působí nadále.