Strojírenské firmy v regionu usilují o svůj podíl na dostavbě Temelína

Ostrava - Strojírenské firmy v regionu mají obavy, že se nebudou moci podílet na dostavbě elektrárny Temelín. Není totiž podmínkou, že vítěz tendru bude spolupracovat se zdejšími firmami. Jde přitom o mnohamiliardovou zakázku. Podle strojírenského klastru v čele s Vítkovicemi by měla zasáhnout vláda a smluvně zajistit podíl českého průmyslu.

Tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín vrcholí a obavy zdejších firem sílí. Americký Westinghouse, francouzská Areva i česko-ruské konsorcium - všichni tři uchazeči o dostavbu temelínské elektrárny sice postupně podepsali smlouvy o spolupráci s tuzemskými výrobci, oficiální podmínkou to ale není. „Podle zákona o veřejných zakázkách my nemůžeme dát podmínku, aby české firmy byly jakkoliv preferovány,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Firmy se obávají, že na prestižní zakázce za zhruba 200 miliard korun vydělají jiní, což by podle nich byla nejen velká škoda, ale i ostuda pro ČR. A také by utrpěla konkurenceschopnost zdejších firem. „Pro mně jako pro exportéra by bylo totálně zničující, abych nedodával, to je lepší, když se stavět nebude,“ vyjádřil se předseda představenstva Vítkovice Holding Jan Světlík.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Národní strojírenský klastr proto vyzývá vládu, aby podíl českého průmyslu se zájemci vyjednala nebo tendr zastavila. „Ty konkrétní nástroje, které má ministerstvo průmyslu v ruce, jsou velmi limitované, ty možnosti jsou spíše v oblasti politické podpory a tu od začátku vyjadřujeme,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc. K výzvě strojařů se připojila i hospodářská komora a dodává, že tuzemské firmy mají know-how i zkušenosti. „Jsem přesvědčený, že se to musí dát nějak udělat, aby ten podíl našich firem tam byl,“ říká viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš. Získání zakázek pro Temelín, ale následně i další jaderné elektrárny, by mohlo právě MS regionu zajistit vyšší zaměstnanost.