Školka v Arnoldově vile možná zůstane, po částečné rekonstrukci

Brno - Už několik let Arnoldova vila, kde sídlí mateřská škola, chátrá.  Několikrát měly děti budovu opustit, vždy se ale zatím podařilo vyjednat výjimku. Městská část Brno - sever jako zřizovatel slibovala, že postaví provizorní montovanou školku, kam děti od září přesune. Před 14 dny chtěla radnice děti rozdělit do dvou jiných školek. Teď je ale zase vše jinak. Zdá se, že školka bude moci ve vile zůstat další rok.

Děti by nakonec podle posledních informací měly v Arnoldově vile v příštím roce zůstat. Radnice vyšla vstříc návrhu rodičů, kteří připravili projekt, který má školku na další rok zachránit. „Mateřská škola může být s minimálními náklady, asi ve výši 600 tisíc korun, zachována,“ tvrdí jedna z maminek Iva Hesová.

Rekonstrukcí ve vile by mělo dojít k rozšíření sociálního zařízení, aby mateřská školka splňovala požadavky na hygienické normy. Opravy by měly začít už v červenci.

„Děláme posudek, jaké náklady je potřeba vynaložit, aby děti mohly ve vile zůstat, než se postaví školka trvalého charakteru,“ říká radní Brna-severu Jiří Hos (ODS). „Je to úžasné, že se školička nemusí stěhovat,“ libuje si ředitelka školky Lenka Čoupková.

Arnoldova vila

Vila stojí v nejstarší vilové kolonii v Brně, která byla založena počátkem šedesátých let 19. století na svazích Černých Polí nad lužáneckým parkem. Vilu si dali postavit manželé Josef a Katharina Arnoldovi v roce 1862 a vlastnili ji téměř 21 let. V březnu 1909 se stala majitelkou vily Cecílie Hože, manželka brněnského advokáta Kornelia Hože. V této době byla vila rozšířena a upravena v duchu art deco s prvky secese. Architektonická úprava stavby ve stylu art deco, realizovaná za vlastnictví Cecílie Hože, představuje kvalitní dobovou intervenci v bezvadném řemeslném provedení, která je navíc umocněna faktem, že se až do současnosti zachovala prakticky v nedotčeném autentickém stavu. V roce 1939 byla vila majitelce zabrána gestapem. Všichni členové rodiny židovského původu byli zřejmě záhy odvlečeni do koncentračních táborů. Po druhé světové válce přešla vila pod národní správu a později pod správu Bytových podniků města Brna. Od roku 1952 je v někdejší Arnoldově vile umístěna mateřská škola, která svou historií patří k nejstarším v Brně.

Zdroj: wikipedie

Památka padá dětem na hlavu 

Náklady na rekonstrukci vily se odhadují na 66 milionů korun. „Jiné alternativy vychází na částku okolo šesti milionů. Je jasné, že peníze bude nutné hledat i jinde než na odboru školství,“ popsala již dříve starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková (ODS). 

Radnice se proto rozhodla vyřešit dočasné umístění dětí sama a postavit vedle vily montovanou školku. Podobná už funguje na Ořešíně, kde se také vedení městské části už bylo podívat. 

Rodiče dětí, které navštěvují mateřskou školu v Arnoldově vile, už dříve odnesli na městkou část petici, bojující za záchranu zchátralé vily. Rodiče na ní posbírali téměř 850 podpisů. Dalších 569 lidí se podepsalo pod žádost, aby městská část situaci školky projednala.

Přesto od následujícího školního roku klesne počet dětí ze současného počtu 75 na nejvýše 50. Hygiena sice školce o rok prodloužila výjimku na fungování v nevyhovující budově, trvala ale na snížení počtu dětí zhruba o třetinu. Od září budou místo tří tříd fungovat v Arnoldově vile pouze dvě. Jedna třída zmizí díky předškolákům.

Vila patří mezi čtyři nejohroženější památky 

Arnoldova vila je od ledna na seznamu neohroženějších památek České republiky. Pomůže jí to získat peníze na opravu? Žádné z podobně ohrožených památek v Brně zařazení na seznam zatím nepomohlo. V podobně kritickém stavu jako vila je i klášter františkánů, sousoší Loučení Krista s Pannou Marií na nádvoří minoritského kláštera nebo portál tunelu č. 1 na trati Brno – Česká Třebová v městské části Maloměřice.