Stavbu hlavního tahu na Slovensko čekají další komplikace

Třinec - Příprava stavby hlavního tahu na Slovensko na Třinecku naráží na další komplikace. Výkupy pozemků pro silnici sice Ředitelství silnic a dálnic už vyřešilo, potřebuje ale souhlas dalších vlastníků, aby mohlo na jejich půdě vybudovat inženýrské sítě.

Nebory, část města Třinec. Nový hlavní tah na Slovensko povede i tudy. Paní Krzyžanková sice kvůli jeho stavbě o dům nepřijde, přes její louku ale mají vést inženýrské sítě. ŘSD ji už požádalo o souhlas. Z 250 vlastníků takových pozemků dosud smlouvu se státem odmítlo podepsat přes 20 lidí. Hlavním důvodem jsou peníze. „Absolutní většina těch, kdo nesouhlasí, je motivována vyššími náhradami. Ale náhrady, které může ŘSD zaplatit, jsou určené posudkem podle cenového předpisu, což je obecně závazný předpis,“ vyjádřila se mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Mezinárodní silnice I/11 na Třinecku je přetížená. Současnému provozu nestačí. Tamní obyvatelé proto za její modernizaci bojují už dlouho. Nový sedmnáct kilometrů dlouhý úsek povede z Třanovic přes Třinec do Bystřice. Má stát téměř osm miliard korun. 

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Město se snaží stavbu silnice podpořit. Lidi proto přesvědčuje, aby se se státem dohodli. Podobně bude postupovat i občanské sdružení v Třinci-Neborech. Lidi, se kterými se ŘSD nedohodne, čeká vyvlastňovací řízení. To je ale zdlouhavý proces. „Každý případ je třeba řešit individuálně. Vždy se jedná o komplikace, zdržení nebo zdražení stavby,“ řekla Nina Ledvinová. Ředitelství silnic a dálnic plánuje, že zahájí stavbu silnice mezi Bystřicí  a Třincem v květnu roku 2014. Vyvlastňovací řízení to ale může oddálit až o dva roky.