Pokáraný šéf jihomoravských žalobců Coufal se rozhodl rezignovat

Brno – Jihomoravský krajský státní zástupce Petr Coufal se rozhodl rezignovat na svoji funkci, na postu skončí k 31. červenci. Učinil tak po čtvrtečním verdiktu Nejvyššího správního soudu, podle něhož se kárně provinil. Coufal totiž sám rozhodl o trestním oznámení, které na něj někdo podal kvůli tomu, že na místě vyhrazeném pro vozidla Krajského státního zastupitelství údajně opakovaně parkoval svůj soukromý vůz. Podle kárného senátu Coufal porušil povinnosti státního zástupce a ohrozil důvěru v činnost zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Coufalův krok ocenil.

„Krajský státní zástupce v Brně Petr Coufal se rozhodl vyvodit ze závěru soudu osobní odpovědnost. Dnešního dne zaslal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi svoji písemnou rezignaci,“ potvrdilo krajské zastupitelství v tiskové zprávě.

„Pan Coufal byl uznán kárně vinným a jeho dnešní rezignaci považuji za rozumný krok,“ vzkázal skrze svou mluvčí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Coufal se dnes sešel s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, kterého informoval o svém kroku. „Nejvyšší státní zástupce oceňuje postoj doktora Coufala, který svědčí o tom, že mu není lhostejná důvěra veřejnosti ve státní zastupitelství. Jeho rezignaci považuje za důležitý krok k nabývání důvěryhodnosti státního zastupitelství,“ uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová. I po své rezignaci by ale Coufal měl zůstat státním zástupcem.

Zástupce rozhodoval sám o sobě 

Coufal se loni v červnu dozvěděl od manželky, která pracuje na Nejvyšším státním zastupitelství, že na něj bylo podáno anonymní trestní oznámení. V něm se uvádělo, že svým osobním autem parkuje na místech vyhrazených pro krajské žalobce. Coufal následně zatelefonoval městskému státnímu zástupci Janu Sladkému, s nímž se léta přátelí. Sladký mu prý řekl, že jde o „ptákovinu“. Spis ale postoupil na Krajské státní zastupitelství v Brně, kde sám Coufal jako šéf úřadu dospěl k názoru, že nejde o trestný čin, ale jen o stížnost. Podle Nejvyššího správního soudu se právě tímto postupem Coufal kárně provinil a svým jednáním porušil povinnost a ohrozil nezávislost státního zástupce.