Marvanová: Politici s pudem sebezáchovy by se měli od Kalouska distancovat

Praha - Dostala z funkce vrchního žalobce Rampulu, podala trestní oznámení kvůli kauze Mostecké uhelné, je členkou sdružení Veřejnost proti korupci nebo Vraťte nám stát a říká: „Korupční mafie potřebují ke své práci klid a ticho. Nedopřejme jim to. Poukazujme na případy korupce, protestujme u státních orgánů a politiků, používejme internet, informujme veřejnost.“ Právnička a bývalá politička Hana Marvanová se v Hyde Parku věnovala především kauze CASA a kritizovala tendenci opět řešit formality místo skutkové podstaty problému.

„Problém je, že se odvádí pozornost k nějakým formalitám, ale podstata problému je jinde. Pokud stát něco nakupuje nebo prodává, měl by to činit způsobem, který není nevýhodný. U letadel CASA je podstata taková, že evidentně podle všech srovnání i se zahraničím letadla výrazně předražená byla,“ myslí si Marvanová, která zdůraznila, že bychom měli řešit, zda představitel státu postupuje s péčí řádného hospodáře a chrání peníze daňových poplatníků. V případě kauzy CASA to vypadá, že naše peníze chráněny nebyly.

Marvanová: Kalousek útočí na základy právního státu

Marvanová se vyjádřila i k nedělnímu vystoupení ministra financí Miroslava Kalouska v Otázkách Václava Moravce. „Způsob argumentace, který předvádí pan ministr Kalousek, je neuvěřitelný. Provádí advokátštinu, tedy točí se na nějakých formálních záležitostech, ale nemluví o tom, jestli ta letadla skutečně byla, nebo nebyla předražená. K tomu nezaznělo vůbec nic. Kalousek tvrdí, že jde o bezprecedentní útok policie na základy státu. Já si naopak myslím, že od pana ministra je to bezprecedentní útok na základy právního státu,“ uvedla Marvanová.

Marvanová: Policie by měla prozkoumat všechny podobné nákupy

V právním státě musí platit, že zákon je i nad vládou a politiky, to znamená, že když postupují chybně nebo dokonce poruší trestní zákon, musí nést i trestní odpovědnost. „Jestliže se pan ministr diví, že se to dosud nedělo, tak je to chyba. To se mělo dít dávno. Pokud nějací politici mají pud sebezáchovy a nechtějí se znemožnit před občany, měli by se od Kalouskových slov distancovat,“ dodala Marvanová. 

Podle Marvanové by se orgány činné v trestním řízení měly podívat na všechny podobné nákupy, zvláště pokud ministr financí uvedl, že v nich stejně jako u letadel CASA nebylo provedeno ocenění. Společnost by měla mít garantováno, že stát nakupuje výhodně, tedy za cenu obvyklou, a ne předraženě. 

Buď posudek, nebo cena obvyklá 

Marvanová se domnívá, že buď měl být proveden posudek, nebo měla být garantována cena obvyklá. „Stačilo provést rešerši, za kolik jsou letadla Casa nakupována jinými státy, a jenom z toho srovnání by vyplynulo, že je problém. Mimochodem připomeňme, že Evropská komise kvůli tomu už loni vedla řízení proti České republice, právě proto, že nebylo výběrové řízení. Proč nebylo? To je také podezřelé, protože v něm by se mohla zjistit adekvátní cena,“ myslí si Marvanová.

Ministr Kalousek také ve včerejších Událostech, komentářích České televize uvedl, že pokládá za skandální, že vyšetřovací orgány za dva roky práce na kauze letadel CASA nepožádaly jeho úřad o odborné stanovisko. Podle ministra financí je jeho resort ze zákona jediná instituce oprávněná k vydání závazného odborného posudku v kauze CASA.

„Občanská společnost už si to nemůže nechat líbit“

Situace, která v Česku panuje, je výsledkem dlouhodobého zanedbání boje proti korupci. Korupce posledních deset let narůstá do nevídaných rozměrů. „Náš stát kvůli korupci ztrácí ročně až sto miliard. Právě proto, že už jsme se na tu situaci nemohli dívat, jsme založili sdružení Veřejnost proti korupci, protože si myslíme, že si to občanská společnost už nemůže nechat líbit a musí apelovat na to, aby se to změnilo,“ uzavřela Marvanová.