Policisté si v Beskydech znovu posvítili na motorkáře

Ostrava - Razii na řidiče, kteří v Beskydech bez povolení jezdí do chráněných oblastí, zopakovali po měsíci policisté. Tentokrát se spojili s kolegy ze sousedního Slovenska a na vytipovaných místech zkontrolovali 250 řidičů. Například ze třinácti zkontrolovaných motorkářů se deset z nich před policisty snažilo ujet. Některé řidiče tak kromě pokuty čeká i trestní stíhání.

Jeden řidič bez povolení vjel do lesa a navíc měl podle policistů pozměněnou espézetku a identifikační znaky motorky. Další motorkář během společného česko - slovenského policejního zátahu v Beskydech před policisty ujížděl. Když ho zastavili, najížděl na ně. „Toto jednání  naplňovalo znaky násilí proti úřední osobě a taky z tohoto důvodu jsme zahájili úkony v trestním řízení a sděli obvinění,“ uvedl ředitel PČR MS kraje Tomáš Tuhý. Z třinácti motorkářů, kteří porušili předpisy, byla polovina ze Slovenska. „Tento problém tíží jak Česko, tak Slovenskou republiku a ta hranice jde středem hor, které jsou jak na naší a vaší straně,“ vyjádřil se ředitel slovenské policie v Čadci Milan Krčmárik.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Tak jako před měsícem policisti chytli během akce v Beskydech navíc i zloděje. Minule kradli dřevo, tentokrát kameny. Šlo o godulský pískovec. Lidé si z něj napříkald staví zídky. „Rozhodneme, zda se jedná v úvozovkách pouze o krádež, anebo jde o narušení ekostému CHKO Beskydy. Ze Správy CHKO by mu hrozila pokuta do výše 100 tisíc korun,“ upozornil zástupce vedoucího CHKO Beskydy Jiří Lehký. Policisti během dvou dnů rozdali přes padesát pokut. Nejčastěji za porušení zákazu vjezdu do lesa. Kromě toho také hledali čyřleté dítě. Jeho rodiče natolik nadchlo pozorování policejního vrtulníku, že své dítě ztratili v lese. Naštěstí jej policisté rychle objevili v jedné z horských chat a vrátili rodičům.

Z Beskyd teď policisti zamíří do Jeseníků. Do konce roku tam udělají nejméně dvě kontroly řidičů, kteří porušují zákaz vjezdu do chráněné oblasti.