Energetici řeší hrozbu blackoutu

Ostrava - Masivní výpadek elektrického proudu může v MS kraji způsobit kolaps a obrovské škody. Firmy totiž přiznávají, že na tzv. blackout nejsou připravené. Energetici proto hledají řešení. Zatím ale na ochranná opatření nejsou peníze.

Jak vypadá blackout na vlastní kůži, zažili před pár dny v Kladně. Bez proudu zůstaly několik hodin tisíce obyvatel. Podobná situace by v průmyslovém MS kraji mohla způsobit kolaps. „Blackout je samozřejmě aktuální hrozbou, která způsobí likvidaci nebo velké poškození mnoha zařízení,“ potvrdil ředitel Vítkovice Power Engineering Martin Pecina. Podle odborníků po 24 hodinách výpadku nastane krize, která ochromí nejen firmy, ale i zdravotnictví, dopravu a další odvětví. Podle energetiků by se měly na to regiony připravit. Řešení spočívá ve vybudování tzv. ostrovních provozů, které by při výpadku zajistily dodávky elektřiny alespoň ve velkých městech. „Tyto zdroje můžou startovat ze tmy, to znamená, že nejdřív zabezpečí vlastní spotřebu, pak připojíme nemocnici, potom připojíme důležité podniky a postupně najedeme celou tu soustavu,“ vysvětluje prezident MS energetického klastru Zdeněk Duba. Zatím ale není jasné, kdo ochranná opatření zaplatí.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Firmy přiznávají, že na masivní výpadek proudu nejsou připravené. „Můžeme si zálohovat nějaké naše citlivé zařízení, počítačové sítě a podobně, ale nejsme schopni si zálohovat pece nebo svařovací zařízení,“ říká Martin Pecina. Moravskoslezský kraj je přitom zranitelnější než jiné regiony. Potřebuje totiž více energie, než sám vyprodukuje. Odborníci proto pracují také na energetické koncepci kraje. Jejím cílem je zajistit soběstačnost a tím i bezpečnost do roku 2020. Podílet na tom by se měl stát, kraj, města i firmy.