Sociální pracovnice Babičková z kauzy Dominik s odvoláním neuspěla

Brno - Krajský soud v Brně dnes potvrdil šestiměsíční podmíněný trest sociální pracovnici Evě Babičkové. Žena se provinila tím, že nezvládla důsledně dohlížet na rodinu týraného Dominika. Na starosti přitom měla problémovou rodinu v době, kdy byl chlapec týrán hlady. Soud už před časem potrestal čtyřměsíční podmínkou také další sociální pracovnici Leu Petříčkovou.

Brněnský městský soud sociální pracovnici Evu Babičkovou v dubnu potrestal šestiměsíčním podmínečným trestem s odkladem na jeden a půl roku. Před časem jí už takzvaným trestním příkazem uložil stejný trest s odkladem na dva roky za to, že na rodinu týraného Dominika důsledně nedohlížela a nezabránila týrání dítěte. Babičková si proti rozhodnutí podala odpor. Soud tak musel kauzu projednat v řádném líčení. Po odvolání Babičkové proti verdiktu městského soudu jí dnes trest potvrdil Krajský soud v Brně. Proti rozhodnutí se už nelze odvolat.

Dominikovu rodinu měla Babičková na starosti na přelomu let 2008 a 2009. Tehdy už byla v důchodu, ale přijala místo sociální pracovnice jako roční záskok za mateřskou dovolenou. Podle soudu se v případu chovala velmi pasivně. I když měla informace o tom, že rodině byly už v minulosti děti odebrány a nad Dominikem je vysloven dohled, na kontrole byla pouze jednou. Rodinu měla přitom na starosti v době, kdy byl chlapec týrán podvýživou. Před soudem se Babičková hájila, že se rodinu ještě několikrát pokusila navštívit, ale neotvírali. Prý se jí také zdálo, že není Dominikovi sympatická a že ho svými návštěvami rozrušuje. „Plně jsem se spolehla na školu na Lidické, protože oni vždycky měli pro tyto věci cit. Spolupracovala jsem se školou, jelikož jsem věděla, že je to pro Dominika nejlepší. Nechtěla jsem ho zatěžovat svými návštěvami,“ tvrdila sociální pracovnice, která se po svém obvinění se zhroutila. 

Eva Babičková u Krajského soudu v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rodiče mučili syna hlady a nutili ho skákat v botách s hřebíky 

Teprve sedmiletý Dominik zažíval nelítostné týrání od vlastních rodičů. Ti nechávali chlapce o hladu. Když se na týrání přišlo, vážil Dominik pouze 13,5 kg, což odpovídá váze tříletého dítěte. Otec navíc synovi dával do bot hřebíky a špendlíky a nutil ho v nich i hodinu poskakovat nebo běhat po bytě. Trápení doplňovali rodiče nejvulgárnějšími nadávkami. Syna tak trestali za jeho hyperaktivitu. Soudy už za brutální týrání oba rodiče potrestaly - matka si za své chování odpyká 6 let za mřížemi, otci soudy vyměřily 6,5 roku vězení.