Úspěch obcí z Posázaví ve středočeském kole Vesnice roku 2012

Ve středočeském kole soutěže Vesnice roku 2012 se obce z regionu Posázaví neztratily. Teplýšovice získaly Bílou stuhu za práci s mládeží, bodovaly také Louňovice, Ostrov a Kamberk. Zlatou cihlu Programu obnovy venkova dostaly Louňovice za Muzeum včelařství Podblanicka a obec Ostrov za opravu kaple sv. Jana Nepomuckého. Obec Ostrov získala také Diplom za rozvoj venkovské komunity. Dva úspěchy si na své konto připsal i Kamberk – dostal Diplom za kvalitní květinovou výzdobu v obci a Diplom za péči o kulturní dědictví.

Teplýšovice se do soutěže přihlásily už počtvrté. Po loňské Zelené stuze za péči o zeleň a životní prostředí a Diplomu za vzorné vedení obecní kroniky získaly Bílou stuhu za práci s mládeží. „Je to velká odměna pro naše občany,“ zhodnotil úspěch teplýšovický starosta Josef Škvor. Právě díky obyvatelům a aktivitám, které vyvíjejí, se podle něj obec nevylidňuje, ale naopak počet jejích obyvatel stoupá. Zatímco na konci roku 2010 žilo ve správním území Teplýšovic 405 lidí, v současnosti jich je 459.

Z návštěvy hodnotitelské komise v Teplýšovicích
Zdroj: ČT24/foto - archiv obce Teplýšovice

„Máme co nabídnout a jsme schopni konkurovat jiným obcím, proto se do soutěže Vesnice roku hlásíme,“ řekl teplýšovický místostarosta Miroslav Kratochvíl. Bohatou spolkovou činnost letos představili hodnotitelské komisi netradičním způsobem – komisaři museli projet obcí na koloběžkách. Podívali se do mateřské a základní školy, areálu TJ Sokol, viděli malé hasiče při požárním útoku. „Musíme všem, kteří se do prezentace zapojili, moc poděkovat. Mnozí jí neváhali obětovat ani svůj volný čas,“ dodal Miroslav Kratochvíl.

Do soutěže se přitom letos Teplýšovice přihlásily až na poslední chvíli. „Handicapovaly nás investiční práce, obec je rozkopaná, jejím vzhledem bychom se moc chlubit nemohli. Rozhodli jsme se proto “prodat„ práci s mládeží,“ dodal Josef Škvor. Kromě pestré spolkové činnosti dokázaly Teplýšovice také udržet do současnosti i mateřskou školu a první stupeň základní školy, což je na obec podobné velikosti výjimečné.  

Ocenění získaly i Louňovice pod Blaníkem, a to za nové Muzeum včelařství Podblanicka, které vzniklo z chátrajícího zahradního domku u místního zámku. „Jsme rádi, že naše práce, kterou jsme tomu věnovali, nepřišla vniveč. Opravili jsme nevyužitou budovu a navíc získali pěkné muzeum,“ řekla starostka Růžena Kučerová.

Jaroslava Tůmová, Posázaví