Freedivingový světový rekord v Brně odolal

Brno – Místo nekonečné mořské hloubky si potápěči na jeden nádech museli při brněnském klání vystačit jen s bazény. Největší pozornost poutal pokus o světový rekord v dynamice bez ploutví Poláka Mateusze Maliny. Ten se ale nakonec musel spokojit pouze s nejlepším národním výkonem.

Hned ve třech disciplínách mohli v Brně poměřit svoji trénovanost vyznavači potápění bez výstroje. Venkovní bazén v areálu na Kraví hoře se stal kolbištěm pro závod v dynamice s ploutví. Na dynamiku bez ploutve a závěrečnou statiku se muži i ženy s trénovanými plícemi přesunuli do sluncem rozpáleného prostředí krytého bazénu.

První disciplína čekala na svého vítěze až do samého konce. Zkušený reprezentant Miroslav Ševčík z Frýdku Místku dosáhl solidního výkonu 154 metrů, o sedm metrů zaostal druhý Pavel Soukup. „Když se člověk příliš honí za výkony, není to dobré. Osvědčilo se mi závodit hlavně pro zábavu, to se mi daří nejlépe,“ vysvětloval vítězný závodník, který se letos chystá i na mistrovství světa do Francie.

No comment: Freediving na Kraví hoře (zdroj: ČT24)

Nejsledovanější disciplínou byla v Brně dynamika bez ploutví. Mateusz Malina z Polska totiž svými výkony v poslední době prokazoval, že by mu brzy nemusel odolat světový rekord. „Na tréninku zvládl dvě stě metrů, světový rekord je o osmnáct metrů víc, tak jsme si říkali, že by se o něj mohl pokusit tady,“ řekl organizátor netradičního klání Roman Ondrůj.

Polský závodník ale světové tabulky nakonec nepřepsal. Sto osmdesát metrů ale stačilo alespoň na polský rekord. „Na tréninku sice zvládnu ještě trošku lepší výkony, ale i tak jsem velmi šťastný. Závod se mi vydařil,“ popsal polský borec, který se před začátky s potápěním věnoval volejbalu.

Freediving

Freediving neboli nádechové potápění se řadí mezi vodní sporty a jde o potápění bez dýchacího přístroje, kdy potápěč musí vystačit jen se zásobou vzduchu v plicích, kterou má z nadechnutí se nad hladinou vody.

V tomto náročném sportu se soutěží v několika disciplínách.

Statika: Jde o disciplínu, ve které závodník leží bez hnutí na hladině, a měří se čas, jak dlouho vydrží na jeden nádech. Nejlepší světoví freediveři dokážou pod vodou vydržet přes jedenáct minut.

Dynamika: Disciplína, v níž musí atlet uplavat co nejdelší dráhu pod vodou na jeden nádech. Dělí se na další dvě kategorie, a to dynamiku s ploutví, kde se rekord zastavil na 265 metrech, a dynamiku bez ploutve, kde nejlepší borec uplaval 218 metrů.

Hloubkové potápění se dělí na další kategorie.

V tzv. konstantní zátěži se snaží potápěči, ať už s ploutvemi či bez ploutví, dosáhnout vlastními silami co největší hloubky jen za pomoci vodicího lana, které slouží k větší bezpečnosti. V této disciplíně freediveři dosahují hloubky až sto dvacet metrů.

Ve volném ponoru se soutěží v dosažení největší hloubky za pomoci ručkování po laně.

Variabilní zátěž představuje kategorii, kdy potápěči dosahují za pomoci zátěže co největší hloubky a poté se na hladinu dostávají vlastními silami s pomocí lana.

Největší hloubky, až 214 metrů, dosahují potápěči v hloubkovém potápění bez omezení. Dostanou se pomocí zátěže do co největší hloubky a pomocí lana a vztlakového zařízení se dostávají na hladinu. 

Spoustu mužských závodníků za sebou s výkonem přes sto metrů zanechala Vendula Strachotová, jediná žena na startu, která navíc v Brně zažila ostrou závodní premiéru. „Normálně soutěží více žen a některé jsou určitě lepší než já, ale samozřejmě jsem ráda, že jsem se vyhecovala k takovému výkonu,“ nechtěla svůj výkon přeceňovat sympatická freediverka.

Primát ze statického potápění cestuje z jižní Moravy také za hranice. Nejlepšího času 5:43 dosáhl Švýcar Rodolfo Robatti.  

Přehled vítězů

Dynamika s ploutví

1. místo Ševčík 154 metrů

Dynamika bez ploutví

1. místo Mateusz Malina 180 metrů

Statika

1. místo Rodolfo Robatti 5:43