Vesnické školy mají i méně než dvacet žáků, přesto je obce chtějí zachovat

Brno - Základní školu v Kladrubech na Vsetínsku navštěvuje jen 17 žáků. Ačkoliv obec na provoz ročně doplácí téměř tři čtvrtě milionu korun, její vedení nelituje. Zachování školy je považováno za jeden ze způsobů, jak udržet mladé lidi na vsi. Počet podobných malotřídek se za poslední roky ve Zlínském i Jihomoravském kraji ustálil.

Základní škola v Kladrubech se současnými i bývalými žáky i učiteli nedávno oslavila stoleté fungování. Před půlstoletím mívala až 80 žáků, dnes to není ani čtvrtina. Přesto o případném uzavření školy nechce vedení obce slyšet. „Bez školy by byla obec mrtvá. Odcházeli by nám mladí lidé, nikdo by se sem nechtěl přistěhovat. Takže děláme vše pro to, abychom školu udrželi,“ řekl starosta obce Miloš Konečný (nez.).

Na provoz obec ročně doplácí 700 tisíc a do budoucna má s budovou velké plány. Investovat chce do panelů na výrobu levné elektřiny, do zřízení školní družiny nebo rozšíření mateřské školky.

Ve Vážanech nad Litavou jedinou třídu neotevřeli. Chodily by do ní jen tři děti

Stoletou historii má za sebou také základní škola ve Vážanech nad Litavou. I zdejší základní škola od 1. do 4. třídy dlouhá léta bojuje s nedostatkem žáků. Letos poprvé se ale vedení obce rozhodlo jedinou třídu neotevřít. „Ve druhém pololetí jsme měli pět dětí a teď nám dva čtvrťáci odcházejí. Obecní zastupitelstvo rozhodlo o tom, že školu udrží při jakémkoliv počtu žáků. Vedení obce by bylo ochotné na provoz doplácet, jenže rodiče stávajících žáků se rozhodli, že tady děti nenechají a dají je do sousední školy,“ uvedl ředitel školy Vladimír Kypr.

Obec ale zatím školu nezrušila, sídlí v ní totiž mateřská škola. „Obecní zastupitelstvo se obává, že pokud bude škola úplně zrušena, už by nikdy nemusela být obnovená,“ vysvětlil ředitel. Pokud bude příští rok mezi předškoláky zájem, otevře se znovu i druhé patro.

O tom, že se obce snaží své školy udržet, svědčí i statistiky ministerstva školství. Oproti středním školám, u kterých dochází stále častěji ke slučování, základní školy tak rapidní pokles v počtech nezaznamenaly. V Jihomoravském kraji jich za posledních 8 let zaniklo 54. Největší úbytek nastal od roku 2003 do roku 2007. Od té doby se jejich počet ustálil zhruba na 475. Podobně je na tom Zlínský kraj – tam musely obce zavřít 25 škol z původních 282 zařízení.

Pokles počtu základních škol

Jihomoravský kraj
školní rok 2003/2004                   529 ZŠ
školní rok 2011/2012                   475 ZŠ

Zlínský kraj
školní rok 2003/2004                   282 ZŠ
školní rok 2011/2012                   257 ZŠ