Méně peněz, méně rekvalifikačních kurzů

Pracovních míst pro nezaměstnané je málo a rekvalifikací ještě méně. Úřady práce na ně nemají dost peněz. V první polovině loňského roku nastoupilo do rekvalifikačních kurzů v MS kraji přes 4000 lidí, letos sotva polovina. Přitom právě rekvalifikace je pro řadu nezaměstnaných jedinou záchranou, jedním z hlavních nástrojů na snížení nezaměstnanosti. A pro tisíce lidí šance na nový život.

Na jedno volné pracovní místo připadá v MS kraji v průměru 16 nezaměstnaných. Nejhorší situace je na Bruntálsku, kde vychází na jedno volné místo až 40 lidí. A lidé věří, že právě rekvalifikace může pomoci.

„Když tady zdárně splním ten kurz, tak mám hned příslib práce a hned bych měl do nové práce nastoupit,“ říká Jan Výtisk, účastník rekvalifikačního kurzu.
Že rekvalifikaci formou kurzu berou účastníci vážně, potvrzuje také Jan Kratina, instruktor svářečské školy v Ostravě. Stejně jako to, že o kurzy je velký zájem. Jenže letos je rekvalifikačních kurzů podstatně méně. Úřady práce nemají tolik peněz jako loni a čerpání těch evropských je složitější.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

„Regionální individuální projekty jsou ukončeny a v současné době připravujeme velkou veřejnou zakázku na další rekvalifikace,“ vysvětluje Yvona Jungová, ředitelka Úřadu práce v Ostravě. “V uplynulém pololetí jsme nejvíce realizovali kurzy zaměřené na počítačovou gramotnost, kurzy svařování a kurzy pracovník v sociálních službách,“ dodává Libor Buganský, vedoucí rekvalifikací ÚP Ostrava.

Úřady práce mohou také dotovat vznik nových pracovních míst nebo tzv. veřejně prospěšné práce. V obou případech je ale situace podobná jako u rekvalifikací.