Na Pohansku se sešli milovníci vojenské historie

Břeclav - Stovka vojáků v dobových uniformách, historická vojenská technika a zbraně, a především tradiční bojová ukázka nalákala na Pohansko u Břeclavi desítky lidí. Letošní ukázka byla věnována břeclavskému rodákovi Ludvíku Cupalovi, který za 2. světové války bojoval proti nacistům ve Francii, Velké Británii, ale také v protektorátu Čechy a Morava.

Tradiční akce lákala už od 11 hodin dopoledne na módní přehlídku oblečení ze 30. let 20. století nebo na ukázky německých dělostřelců. Na hlavní bojovou přehlídku si návštěvníci museli počkat do 15. hodiny.

NO COMMENT: Bitva Pohansko (zdroj: ČT24)

Díky finanční podpoře ministerstva obrany a od města mohli organizátoři z Klubu vojenské historie Břeclav akci zpřístupnit zdarma. „Rozpočet akce je asi sto padesát tisíc korun. Letos se nám podařilo získat od ministerstva obrany pětadevadesát tisíc korun. A to hlavně díky úzké spolupráci s našimi kolegy z Vlkoše,“ řekl místopředseda klubu Michal Uher s tím, že dalších třicet tisíc dostali jako dotaci od města Břeclav.

Klub se už dlouhá léta stará o vojenské pevnůstky na Pohansku. „Snažíme se představovat lidem československou vojenskou tradici. Mluvíme s nimi o vzepětí národa, i když spousta návštěvníků je přesvědčená, že jsme se Němcům prostě jen vzdali. Takže tuto informaci chceme popřít,“ vysvětlil Uher.