Boj Břeclavi proti automatům slaví úspěch, polovina zmizela

Břeclav – Téměř o polovinu se oproti loňskému roku snížil počet automatů v břeclavských ulicích. Mohou za to dvě nekompromisní vyhlášky, které proti hernám bojují, a také fakt, že Břeclav už žádné nové automaty nepovoluje. Do konce roku 2014 se chce Břeclav zbavit i zbývajících třech stovek automatů. Výrazný pokles v posledních třech letech zaznamenalo také Brno.

„Na začátku tohoto roku bylo v Břeclavi evidováno 610 kusů výherních hracích zařízení nejrůznějších typů, po zavedení vyhlášky se jejich počet snížil na 347 kusů. Znamená to, že už nepatříme mezi města, která drží v přepočtu na počet obyvatel primát,“ řekl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Ještě na konci loňského roku připadal v Břeclavi jeden výherní nebo hrací přístroj na 40 obyvatel, v Brně je to 60 lidí. Celorepublikový průměr je přitom 150 lidí na automat. Čísla jsou šokující především ve srovnání s vyspělými zeměmi - ve Francii například připadá jeden výherní automat na 18 tisíc lidí.

Už před rokem schválili břeclavští zastupitelé první z vyhlášek, která zakázala provozování automatů ve stometrové ochranné zóně v okolí škol nebo nemocnic. Boj pokračoval dál a v závěru loňské roku prošla další vyhláška, která zkrátila platnost povolení automatů, které povoluje Ministerstvo financí, jen do konce roku 2014. Od roku 2015 by tak měly automaty z ulic zmizet úplně. „Já si myslím, že to bude jen dobře, když všechny zmizí,“ řekla jedna z obyvatelek Břeclavi.

„Já si sám za sebe dokážu představit, že by na hranici Břeclavi mohlo stát nějaké kasino. Ale to je zařízení, které je zaměřeno na naprosto jinou klientelu. Ale rozhodně nesmí být herny ve středu města, kde nám jejich provoz přináší jen problémy,“ dodal starosta Břeclavi. Vyšší kriminalita, růst nezaměstnanosti a sociálních výdajů, horší kvalita života obyvatel – to jsou jedny z nejčastější problémů skloňovaných v souvislosti s hazardem.

Hracích přístrojů rapidně ubývá také v Brně. Podle mluvčího magistrátu Pavla Žáry bylo v roce 2009 v Brně 2877 výherních hracích přístrojů, letos jich je 93. Klesl také počet výherních hracích terminálů, kterých bylo v roce 2010 v Brně 6253 a letos jich je 4614. „K poklesu samozřejmě přispěla nová vyhláška,“ řekl Žára.

Ve Zlíně nabízí město provozovatelům automatů dohodu

Stejně přísnou vyhlášku jako Břeclav mají například i Otrokovice na Zlínsku. Loterijní zařízení mají postupně zmizet všechna, prozatím se jejich pokles neprojevil. Krajské město Zlín je chce vytlačit alespoň z centra. Jinde nabízí toleranci za přísných podmínek. Provozovatele tlačí k dohodě, která má především omezit venkovní reklamu na hazard. „V momentě, kdy ten provozovatel s námi dohodu uzavřenou mít nebude, tak my nevydáme souhlasné stanovisko k rozhodnutí Ministerstva financí,“ vysvětlil náměstek zlínského primátora Ondřej Běták (TOP09 a STAN). Právě Ministerstvo financí uděluje licence k provozování tzv. výherních loterijních terminálů. Ty současné omezilo do roku 2015. Další licence už je vydá jen se souhlasem radnic.