U volejbalového triumfu byly i dvě Prostějovanky

Karlovy Vary, Prostějov – K historickému úspěchu českých volejbalových reprezentantek, vítězství v Evropské lize, pomohly v základní sestavě i dvě hráčky VK Agel Prostějov - Michaela Monzoniová a Andrea Kossániyová. Dohromady se navíc dvě opory českého mistra postaraly o dvacet finálových bodů.

I když české volejbalistky v základní skupině Evropské ligy skončily až druhé za Nizozemskem a do Final four postoupily jen jako pořadatelská země, v Karlových Varech už body neztrácely. Holanďankám v semifinále vrátily pokoření ze skupiny a ve finále se postavily Bulharsku, které vyřadilo vítězky předchozích tří ročníků ze Srbska.

Podívejte se na vítězné finále:

Utkání Česko - Bulharsko (zdroj: ČT24)

Téměř čtyři tisíce diváků hnaly domácí reprezentantky k vítězství i ve finále. Bulharky sice zejména v prvním a třetím setu vzdorovaly, zvítězit ale nedokázaly ani v jednom. Zaplněná KV Aréna tak mohla tleskat první historické výhře volejbalistek v této soutěži. České volejbalistky navíc získaly i individuální trofeje. Nejužitečnější hráčkou turnaje se stala univerzálka Aneta Havlíčková, nejlépe přihrávající hráčkou kapitánka a smečařka Helena Havelková a nejlepším liberem Julie Jášová.

Stabilními členkami základní sestavy byly i dvě hráčky mistrovského VK Agel Prostějov – blokařka Michaela Monzoniová a smečařka Andrea Kossányiová. První jmenovaná se o historickou výhru zasloužila osmi body, Kossányiová přispěla dokonce dvanácti.

České reprezentantky si už výhrou v semifinále vybojovaly postup na příští ročník prestižního turnaje Grand Prix. V tom letošním zvítězily Američanky.

Final Four Evropské ligy volejbalistek v Karlových Varech:

Finále:

ČR - Bulharsko 3:0 (24, 18, 23)

Rozhodčí: Schürmann (Licht.), Bernaola (Šp.). Čas: 79 min. Diváci: 3800.

Sestava a body ČR: Havelková 9, Pastulová 7, Havlíčková 18, Kossányiová 12,

Monzoniová 8, Mühlsteinová 2, libero Jášová - Bednářová, Sajdová. Trenér: Parisi.

O 3. místo:

Srbsko - Nizozemsko 3:1 (23, 15, -23, 13).

Přehled vítězů EL:

2009 Srbsko, 2010 Srbsko, 2011 Srbsko, 2012 ČR.