Věra Suková vrátila československý tenis na výsluní

Praha - Věra Suková se stala historicky první československou tenistkou, která si zahrála ve dvouhře o wimbledonský titul. Suková 7. července 1962 prohrála ve finále ženské dvouhry s Američankou Karen Sasmenovou dvakrát 4:6. Do éry Martiny Navrátilové nebyla u nás žádná tenistka, která by ji dokázala napodobit.

Den před zápasem dostal na hotelu fotoreportér nápad, aby se Suková svezla po zábradlí. Při dopadu zaškobrtla o pokrčený koberec a do rána byl kotník opuchlý. „Pamatuju si to z nějakého filmu, který jsme s rodiči viděli,“ vzpomíná syn Věry Sukové Cyril, také bývalý tenista.

Tak blízko grandslamovému titulu nikdy jindy Věra Suková nebyla. Tajemství svého úrazu odhalila až v roce 1980 v knize Chcete vyhrát Wimbledon? a dodala: 'Snad mi teď už nikdo hlavu neutrhne'. „Máma nebyla taková, že by na něco vzpomínala ve zlém, vždycky byla optimistka a pozitivní,“ říká Cyril Suk.

Věra Suková ve finále Wimbledonu (zdroj: ČT24)

Po emigraci tenistů Jaroslava Drobného a Vladimíra Černíka neměl tenis v komunistickém Československu lehkou pozici, wimbledonské finále Věry Sukové začalo situaci měnit. „Máma, a ještě pan Kodeš, který Wimbledon vyhrál, otevřeli dveře pro další hráče,“ vysvětluje Suk.

Věra Suková zemřela na rakovinový nádor na mozku 13. května 1982. Její děti Helena a Cyril vyhráli dohromady 16 grandslamových titulů ve čtyřhře a smíšené čtyřhře.