V Rakousku shořel autobus, vezl dětský soubor z Dunajovic

Vídeň – Před tunelem u obce Gräbern mezi Klagenfurtem a Štýrským Hradcem vzplál autobus, který podle informací ČT vezl dětský folklorní soubor DNS Dunajek z Dolních Dunajovic. Podle místních hasičů dokázal řidič autobus zastavit pár metrů před vjezdem do tunelu a dostal všech 38 cestujících ven jen krátce předtím, než požár v oblasti motoru vypukl naplno. Děti už jsou v pořádku doma u svých rodičů.

Těsně před vzplanutím ohně měly děti přestávku, a tak nespaly. „Lidé z cimbálové kapely na zadních sedadlech vzadu měli pocit, že cítí kouř, takže na to hned upozornili. Řidič zastavil a všechno se vyřešilo,“ popsala vedoucí zájezdu Marcela Kurucová. Autobus byl odýmený jen zvenku, nikomu z cestujících se nic nestalo. Největší strach tak měli čekající rodiče, kteří zpočátku dostávali jen kusé informace.

Anketa s dětmi a rodiči (zdroj: ČT24)

Zhruba čtyřiceti hasičům, kteří na místo dorazili, komplikoval likvidaci plamenů hustý dým. Přesto se podařilo asi po dvaceti minutách vozidlo uhasit. Pracovníci dálniční policie a Červeného kříže mezitím dopravili cestující do nedalekého města Wolfsberg. „Zásah hasičů i policistů byl naprosto bezvadný, na místo dorazili velmi rychle. Rozhodně to nebylo tak strašné, jak se všude v médiích psalo. Vrátil se nás stejný počet a všichni jsme v pořádku,“ pochvalovala práci Rakušanů Kurucová.

Děti z folklorního souboru DNS Dunajek z Dolních Dunajovic na Břeclavsku poté musely ve Wolfsbergu několik hodin čekat na příjezd náhradního autobusu. Děti se vracely z pětidenního pobytu v Itálii, kde soubor vystupoval. „Žádný z krojů naštěstí neshořel, ale soubor bohužel přišel o jednu basu a čtvery housle,“ řekla Kurucová.

Zadní část autobusu nejspíše začala hořet kvůli technické závadě. „Pravděpodobně šlo o závadu na elektroinstalaci, ale nevíme to jistě. Zjistíme to, až se na vozidlo podívá odborník ze servisu,“ uvedl Jan Vrábel ze společnosti Autobusy Vrábel, jíž autobus patří. Podle něj byl autobus starý pět let a jeho nákupní cena byla dva miliony korun. Hodnotu škody je podle něj zatím těžké určit.

Jen krůček od katastrofy

Zasahující hasiči uvedli, že vše mohlo skončit velkou katastrofou, pokud by se autobus vznítil jen o chvíli později a stačil by vjet do zhruba dva kilometry dlouhého tunelu. Kvůli hořícímu autobusu byla dálnice A2 ve směru na Vídeň na dvě hodiny uzavřena.