Měsíc autorského čtení v Ostravě: V Atlantiku se potkali Bajaja a Blatnik

Ostrava - Jedna z nejvýznamnějších literárních akcí celé střední Evropy – Měsíc autorského čtení – vstoupila do druhého týdne. Festival během jedenatřiceti červencových dní představí více než šest desítek autorů. Kromě Ostravy probíhá současně v Brně, Košicích a v polské Wroclawi.

Mezi prvními autory, kteří se na festivalu představili, byl držitel Státní ceny za literaturu Antonín Bajaja a populární slovinský humorista Andrej Blatnik. Během pěti dnů spolu v úmorném horku absolvovali více než třináct set kilometrů. Blatnikovi to vůbec nevadilo. 

„Hrozně rád cestuji a rád znám názory lidí na to, co píšu. Takže, když přijedu někam, kde nejsem až tak moc známý, je to pro mě velmi obohacující zkušenost,“ říká slovinský spisovatel.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Když si sednu před čtenáře a čtu jim, tak si přestavuju, že jsou jako já, a že oni by si tu knihu rádi přečetli v klidu. Snažím se nečíst moc dlouho, neodbočovat od textu a dělat i glosy k textu,“ uvádí Bajaja.

Hlavní organizátor festivalu Petr Minařík má jasno v tom, že lidé baví autorské čtení, protože je zajímá literatura i živý autor. „Znamená to potkat se s někým, kdo to opravdu napsal, je to opravdové,“ míní Minařík.

Měsíc autorského čtení, který byl původně zamýšlený jako jednorázová akce, probíhá nakonec už třináctým rokem. A úspěšně. Loni festival navštívilo na 25 000 lidí.