Tři měsíce do voleb

Ostrava - Přesně za tři měsíce budou voliči rozhodovat o novém složení krajských zastupitelstev a také o tom, kdo se stane hejtmanem. Na přihlášení do voleb mají strany a politická hnutí už jen necelý měsíc. Teprve až sedmého srpna tak bude jasno, kdo se bude ucházet o hlasy voličů.

Dvanáctého a třináctého října půjdou voliči znovu po čtyřech letech k urnám a rozhodnou, kdo bude hájit jejich zájmy v krajském zastupitelstvu. Oproti minulému hlasování je čeká řada změn. Nově budou moci lidé využít voličský průkaz a vhodit hlasovací lístek v kterékoliv volební místnosti v kraji, kde bydlí. Díky novele volebního zákona by měli mít voliči větší možnost ovlivnit to, kdo zasedne v krajských lavicích. Doteď potřeboval kandidát alespoň deset procent preferenčních hlasů, aby se posunul před lídra kandidátky. „Hranice deseti procent je snížena na pět procent. Takzvané kroužkování zůstává stejné. Občané budou moci kroužkovat čtyři kandidáty,“ upřesnila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Vybírat pak budou v Moravskoslezském i v Olomouckém kraji nového hejtmana – ti dosavadní Jaroslav Palas a Martin Tesařík – oba z ČSSD – znovu nekandidují. Noví pak nejpravděpodobněji vzejdou z těchto lídrů kandidátek největších politických stran. Největším favoritem voleb je ale podle průzkumů opět sociální demokracie a to jak v Olomouckém tak Moravskoslezském kraji. „S ohledem na ekonomickou situaci, na společenské klima, se nedá v Moravskoslezském kraji očekávat větší vítězství někoho jiného,“ potvrdila politoložka Jiřina Pavlíková. Zároveň s krajskými volbami proběhnou dvanáctého a třináctého října v pěti volebních obvodech Moravskoslezské a Olomouckého kraje i volby senátní.