Inspekce zkritizovala kvalitu vinařské a zahradnické školy ve Valticích

Valtice – Vinařská a zahradnická škola ve Valticích je v problémech. Kontrola České školní inspekce potvrdila, na co upozorňovali už v červnu sami studenti – tedy, že úroveň výuky je katastrofální. Vedení kraje chce nápravu zjednat ještě před začátkem školního roku.

Od poloviny června, kdy vedení kraje znovu jmenovalo do funkce ředitelky vinařské a zahradnické školy Ivanu Machovcovou, to ve Valticích vře. Žáci a učitelé dokonce vyšli do ulic, aby upozornili na údajně katastrofální kvalitu výuky.

Chabé znalosti studentů i nedostatečnou kvalifikaci učitelů odhalila i kontrola České školní inspekce. „Školní vzdělávací program je v nepořádku, v příliš vysoké míře jsou tam nekvalifikovaní pedagogové a není u nich dostatečná aprobovanost. To zcela zákonitě vede k velmi špatným výsledkům u maturitních zkoušek,“ vyjmenoval výtky 1. náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Maturitu letos nezvládlo plných 59 procent studentů.

To, že kvalita výuky za poslední roky výrazně upadla, je v odborných kruzích veřejným tajemstvím. „Já už jsem přijímání jejich absolventů vzdala, protože neumí vůbec nic. Pro mě je jednodušší vzít si někoho z úřadu práce, koho to baví a kdo má zájem. Toho jsem to schopná za rok naučit. Absolventa z Valtic musím odnaučit špatné návyky a teprve potom se můžeme něco praktického učit,“ popsala majitelka zahradnictví v Lednici Dagmar Rajnochová.

Ivana Machovcová
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vlna kritiky se snesla především na staronovou ředitelku Ivanu Machovcovou. „Rozhodli jsme, že paní ředitelka dostane novou šanci, na druhou stranu skutečně její činnost bude pod drobnohledem nebo spíše pod mikroskopem. Neumím si představit, že by mohla na místě setrvat, pokud by nesplnila podmínky inspekce,“ tvrdil Juránek.

Ředitelka Ivana Machovcová je v současnosti v zahraničí a na SMS zprávu nereagovala, její zástupce nechtěl výsledky inspekce komentovat.

Kraj chce teď dohlédnout na nápravu. Výsledky kontroly školní inspekce chce Juránek spolu s dalšími připomínkami předložit na jednání rady 30. července. „Jihomoravský kraj má ve svém znaku vinnou révu, hrozen. Pokud by tato škola nebyla kvalitní, tak je zbytečné, aby byla. My trváme na tom, že musí patřit k nejkvalitnějším školám, s nimiž se můžeme chlubit nejen doma, ale i v zahraničí. Uděláme pro to maximum,“ slíbil Juránek. Potřebné kroky má ředitelka Ivana Machovcová podniknout ještě před začátkem školního roku.

Inspekce odhalila problémy (zdroj: ČT24)

V polovině června prošla Valticemi stovka demonstrantů

Zhruba stovka studentů a učitelů vinařské a zahradnické školy ve Valticích se 13. června vydala na protestní pochod městem. Chtěli tak upozornit na svůj nesouhlas se znovuzvolením Ivany Machovcové na post ředitelky školy. Podle kritiků má ředitelka na svědomí údajný pokles kvality výuky i odchody pedagogů. „Máme dlouhodobě špatné vzdělávací výsledky. Neúspěšnost studentů u letošních státních maturit činila 59 procent. Ze 78 přihlášených převezme maturitní vysvědčení jen 32 studentů,“ uvedla učitelka češtiny Petra Černínová.

Machovcová se už dříve vyjádřila, že škola dosud měla slušnou pověst. „Škola funguje, a to včetně dobré spolupráce s vinaři. Nikdy bych nevěřila, že pár hysterických absolventů dokáže tak rozkývat solidní školu,“ uvedla ředitelka.

NO COMMENT: Protest studentů a učitelů vinařské školy z Valtic (zdroj: ČT24)