Olomoučany trápí přeplněné tramvaje

Olomouc - Lidé v Olomouci si stěžují na přeplněné autobusy a tramvaje. Dopravní podnik totiž omezil přes prázdniny provoz městské hromadné dopravy. Cestujícím se nelíbí, že hlavně v době, kdy jedou do práce nebo se z ní vracejí, se ve vozech nedá téměř pohnout. Město ale tvrdí: kapacita vozů je dostačující.

Problémy s plnými vozy mají cestující hlavně ve špičce, kdy jezdí nejvíc lidí. Může za to omezený prázdninový provoz. „U tramvají to znamená, že vypravujeme takzvané sólo vozy místo spřažených souprav. Uspoříme tak řádově v době těch letních prázdnin statisíce,“ tvrdí mluvčí DP Olomouc Magdaléna Kopřivová. „V měsících červenci a srpnu dochází každoročně ke snížení počtu cestujících, a proto jsme přistoupili k prodloužení intervalů jednotlivých tramvají,“ dodal náměstek primátora Ivo Vlach. V centru města se prodloužil interval ze čtyř na pět minut. Na okraji Olomouce z dvanácti minut na čtvrt hodiny.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Hlavně ráno, když jedou lidé do práce a odpoledne při cestě ze zaměstnání, jsou tramvaje skoro přeplněné. „Provádíme namátkově sčítání cestujících, monitorujeme ten stav provozu a vždy se jevilo jako dostačující tady toto opatření a nabízená kapacita,“ uvedla mluvčí DP Magdaléna Kopřivová. Podle statistik dopravního podniku jezdí přes prázdniny v Olomouci mnohem méně lidí. „Je to v řádu dvaceti až třiceti procent. Souvisí s tím, že Olomouc je studentské město. Je tady v období semestru 23 tisíc studentů na Univerzitě Palackého, kteří na prázdniny odjíždějí,“ říká náměstek primátora Ivo Vlach. Město počítá s tím, že i po prázdninách se bude jezdit mimo špičku v delších intervalech. Mělo by to přinést úsporu několika milionů.