Příjmy domácností v MS kraji vůbec poprvé klesly

Ostrava - Obyvatelé Moravskoslezského kraje mají za sebou nejhorší rok. Podle průzkumu statistiků průměrné příjmy domácností nejen že nerostly, ale vůbec poprvé klesly. Platy sice nepatří k nejnižším, celkově ale zdejší domácnosti mají nejmenší příjmy v celé republice.

Moravskoslezský kraj je nejchudším regionem. Životní úroveň zdejších obyvatel poprvé za posledních 10 let klesla. Dohnat Prahu se zdá téměř nemožné. Zdejší lidé musí vystačit s částkou v průměru 10 tisíc korun na měsíc. Obyvatelé Ostravy většinou potvrzují, že pokles příjmů pocítili. Průměrný plat sice stále roste, snížily se ale hlavně příjmy rodin podnikatelů. Také údaje finančních úřadů o dani z příjmů potvrzují, že zisky podnikatelů jsou nízké, často taky nulové. „Finanční úřady v Moravskoslezském a Olomouckém kraji vyplatili na této dani fyzickým osobám podávajícím přiznání o 418 milionů korun více, než obdrželi,“ potvrdila mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Velkým firmám, které patří mezi největší zaměstnavatele, se podle hospodářských výsledků dařilo v uplynulém roce zhruba stejně jako v tom předchozím. „Společnost OKD hodnotí rok 2011 jako úspěšný, vykázali jsme čistý zisk zhruba na stejné úrovni jako v roce 2010, to znamená nad 6 miliardami korun,“ prozradil mluvčí OKD Marek Síbrt. OKD je ale spíše výjimkou, u ostatních firem jsou několikamiliardové zisky už minulostí.