Počasí turistické sezoně v Jeseníkách zatím nepřeje

Jeseníky - Jeseníky bojují o turisty. Ti totiž jezdí na stále kratší pobyty a přibývá lidí, kteří do hor jezdí pouze na jediný den. Podnikatelé v cestovním ruchu to chtějí změnit. Zájem turistů o pobyty negativně ovlivnily i prázdninové výkyvy počasí.

Červenohorské sedlo – turistická křižovatka Jeseníků. V těchto dnech tu ale příliš mnoho turistů nepotkáte. I zdejší hotel je z větší poloviny prázdný. Letos poprvé nemusel na léto přijímat posily. „Ubývají hosté, kteří dříve jezdili třeba na dvě noci, tak nyní přijedou na jednu, nebo přijedou ráno a večer jedou zase domů,“ říká ředitel hotelu na Červenohorském sedle Tomáš Sedláček. Turisté krátí pobyty a šetří i jinde. Stále větší popularitu mají slevové poukazy a výhodné karty. Pozvolný rozjezd sezóny v Jeseníkách ovlivnilo počasí. Prázdniny začaly tropy, které pak vystřídaly časté přeháňky a zatažená obloha. Pro horskou turistiku nic příznivého.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

V podhůří se penziony těší z většího zájmu turistů. Aby hosty nalákaly, věnují reklamě stále více energie. „Hotel máme obsazený asi ze 70 procent a lákáme lidi na last minute, na což v dnešní době lidé hodně slyší. Objednávají dovolené na poslední chvíli,“ uvedla ředitelka hotelu ve Filipovicích Michaela Hajserová. Rodiny s dětmi vyhledávají více než vysokohorské túry zážitky. „Teď kvůli počasí ta návštěvnost stagnuje, ale doufám, že bude v dalších týdnech lepší,“ říká vedoucí Adrenalin parku Jeseníky Jan Glombiček. Ze současného nečasu těží například jeskyně. Na Špičáku i na Pomezí hlásí poměrně slušnou návštěvnost.