O rok odložené opravy krajských silnic startují

Ostrava - S ročním odkladem začal Moravskoslezský kraj rekonstruovat jedenáct nejhorších úseků silnic druhé a třetí třídy. Výměna povrchu a oprava mostů vyjde na půl miliardy korun. Až do podzimu musí být řidiči trpěliví, na opravovaných úsecích je čeká zdržení na semaforech.

Čerstvě položený a ještě horký asfalt. Ať už lepkavá černá hmota někomu voní, nebo naopak zapáchá, obyvatelé několika obcí a měst v Moravskoslezském kraji si ji o prázdninách a na podzim užijí celkem dost. V Palkovicích už pokládají první vrstvu nové vozovky. Zdržení kolem 10 minut čeká na řidiče i na výpadovce z Kopřivnice do Nového Jičína. Opravuje se hned na dvou místech a provoz tam řídí semafory. Kopřivnická radnice využila zahájení prací a spustila vlastní opravy. Opravy balíku 11 úseků silnic druhé a třetí třídy vyjdou kraj na více než 500 milionů korun. 350 z toho zaplatí evropské fondy. Projekt přitom nese název Silnice 2011, stavba má roční zpoždění. Vloni červená: kraj kvůli údajně přísným podmínkám tendr zrušil. Odklad také před měsícem. Zelená pro stavbu svítí teprve od počátku týdne. „Lhůty realizace těchto prací se pohybují od 60 do 150 dnů a poslední akce bude ukončena začátkem prosince 2012,“ uvedla mluvčí KÚ MS kraje Šárka Vlčková.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Do zimy tak zmizí také stovky děr na krátkém úseku silnice z Rybí do Závišic na Novojičínsku. Cestáři přijedou sice až za několik týdnů, po dlouhých letech žádostí a urgencí to ale obcím připadá spíše jako okamžik. Opravy komunikací jsou v létě v plném proudu. V celém kraji včetně Ostravy platí přes 70 dopravních omezení nebo uzavírek.