Rousínovské „taxi“ pro seniory se osvědčilo

Rousínov - Dopravní službu pro seniory provozuje rousínovská radnice už téměř rok. Zájem o ni je mimořádný. Senioři, kteří mají zdravotní handicap anebo mají nárok na sociální služby, mohou od loňského září využít k odvozu na nákup, k lékaři, na úřad či na autobus místní „taxi“.

Slovo taxík ale rozhodně používat nechce. „Je to služba navíc, již nám poskytují pečovatelé, kteří mají na provoz aut a dovoz klientů licenci, kterou radnice samozřejmě nemá,“ vysvětlil starosta Rousínova František Havíř.

Rousínovští tímto způsobem řeší hned několik problémů. Pomoc seniorům, kteří už si sami pomoci nedokážou, a nemožnost využít k rozšíření dopravu Integrovaného dopravního systému. Autem je to navíc pro všechny zájemce mnohem jednodušší. Nasednou u domu, vystoupí tam, kde potřebují. Potom se opět nechají přivézt až ke svému bydlišti. A všechno jde samozřejmě rychleji.

Klientka Jana Šmerdová je spokojená (zdroj: ČT24)

„Taxikáři“ z pečovatelské služby, která se této pomoci ujala, přitom najedou i několik desítek kilometrů. Rousínov dnes tvoří sedm někdejších a od centra města vzdálených vesnic, které se k němu připojily. Tři z nich například dnes nemají ani obchod s potravinami.

Rousínovské taxi je samozřejmě placené. Jedná se však o symbolické částky. Služba za paušální poplatek samozřejmě zdaleka nepokrývá skutečné náklady. Dvě třetiny z nich na sebe vzala obec. Důchodci za jednu cestu zaplatí 30 korun – a nezáleží na tom, jestli jede v autě jen jeden senior nebo se jich domluví více. Na službu tak musí doplácet město kolem dvaceti tisíc korun za rok. „Taxi“ za deset měsíců provozu zatím odvezlo 160 klientů.

NO COMMENT: Rousínovské "taxi" pomáhá seniorům (zdroj: ČT24)