Brněnská zoo je zase o krok blíž ke stavbě nového vstupního areálu

Brno – Projekt Zoo Brno na stavbu nového vstupního areálu uspěl při posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Zahrada teď bude usilovat o stavební povolení. Nový areál především výrazně zvýší kapacitu stávajícího parkoviště. Spolu s moderní vstupní budovou přijde zoo na 200 milionů korun. Vedení zahrady si od projektu slibuje až dvojnásobné zvýšení návštěvnosti.

„Brněnskou zoo ročně navštíví kolem čtvrt milionu turistů. Dosud největší projekt v dějinách této zahrady má za úkol zvýšit zákaznický servis a do zoo přilákat další návštěvníky, a to i ze zahraničí,“ řekla mluvčí zahrady Lucie Kapounová. Současné parkoviště před starým vstupem má kapacitu pouhé dvacítky míst pro osobní auta. Kdo přijede se zájezdovým autobusem, nezaparkuje vůbec. „Prostor už dávno nesplňuje nároky tak velké organizace. V devět hodin ráno je v plné sezóně stávající parkoviště obsazené. Lidé marně hledají místa v bočních ulicích a nezřídka svou návštěvu zoo vzdají,“ stěžovala si Kapounová. 

Vedení zahrady proto dlouhodobě usiluje o výstavbu nového vstupního areálu. Vznikne na opačném konci zahrady než vstup stávající, blíže k obci Kníničky. „Podoba nového vstupu je jasně daná. V objektu návštěvníci ocení moderní systém pokladen, restauraci a mořské akvárium. Budova má mít velmi pozvolna stoupající střechu, na které poroste tráva, květiny a keře. Ze střechy přejdou návštěvníci lávkou přes rušnou komunikaci přímo do areálu zoo,“ popsala záměr architektů Kapounová. Největším bonusem bude velké parkoviště pro 300 osobních aut a 8 autobusů. 

Zahrada už získala souhlas krajského úřadu, který potvrdil, že parkoviště neohrozí životní prostředí. „Na přání občanů Kníniček je komplex v návrhu oddělen od okolní obytné zástavby valem osázeným stromy,“ vysvětlila mluvčí. Dalším zásadním dokumentem bude žádost o územní rozhodnutí. Ředitel zahrady Martin Hovorka doufá, že zoo stavební povolení získá ještě letos.

Kdy by mohla výstavba začít, si ovšem Hovorka netroufl odhadnout. Půjde o zatím nejdražší projekt zahrady, investice vyjde na 200 milionů korun. Hovorka zdůraznil, že nový vstupní areál umožní rozvoj zahrady a zvýšení její návštěvnosti na 400 až 500 tisíc lidí za rok. Mnohé zájezdy zatím při návštěvě Brna zoo míjejí právě z důvodu nedostatku parkovacích míst.